Pentagon: U američkim akcijama prošle godine 130 civilnih žrtava

Američka vojska u svom izvještaju priznaje da se njezine brojke razlikuju od podataka nevladinih organizacija (Reuters)

U američkim vojnim operacijama prošle godine, koje su izvedene u Iraku, Siriji, Afganistanu i Somaliji, ubijeno je najmanje 130 civila, navedeno je u izvještaju Pentagona, i ta brojka je puno manja od one o kojoj govore posmatračke grupe, javlja Reuters.

U prošlogodišnjim operacijama u Afganistanu ubijeno je 108 civila, u Siriji i Iraku 22, a u Somaliji dvoje, piše u izvještaju na 20 stranica o vojnim operacijama koji je bio dostupan britanskoj agenciji.

Pentagon tvrdi kako u američkim operacijama nije bilo stradanja civila u Libiji i Jemenu.

Godišnji izvještaj za Kongres još nije objavljen, no vjerovatno će izaći u javnost u narednim danima. 

Američki ogranak Amnesty Internationala tvrdi kako Pentagon i dalje umanjuje broj stradalih civila, prenosi Tanjug. 

‘Umanjuju broj stradalih civila’

“Na temelju lokacija na kojima smo provodili opširne, detaljne istrage, američka vojska i dalje znatno umanjuje broj civila koji su ubijeni i ozlijeđeni u američkim napadima”, rekla je Daphne Eviatar iz te organizacije. 

Posmatračka grupa Airwars procjenjuje da je samo u prvih šest mjeseci prošle godine koalicija u borbi protiv ISIL-a, koju u Siriji predvodi SAD, ubila između 416 i 1.030 civila. 

Airwars, organizacija sa sjedištem u Londonu, tvrdi kako je u Somaliji u američkim napadima ubijeno najmanje 15 civila.

Američka vojska u svom izvještaju priznaje da se njezine brojke razlikuju od podataka nevladinih organizacija te ističe da su razlog za to možda različita metodologija i korištene informacije. 

Izvor: Agencije