Pentagon: U Afganistanu se nalazi 11.000 američkih vojnika

Pentagon je ranije tvrdio da ima gotovo 8.400 američkih vojnika u Afganistanu (EPA)

Pentagon je priznao kako je gotovo 11.000 američkih vojnika u Afganistanu, hiljade više nego što je ranije javno izjavljivao te time dao tačnu sliku vojne prisutnosti Sjedinjenih Američkih Država u toj azijskoj zemlji prvi put zadnjih godina.

Nakon preciznog pregleda, pokazalo se da Sjedinjene Američke Države sada imaju približno 11.000 vojnika stacioniranih u Afganistanu, rekao je general Kenneth McKenzie.

Pentagon je ranije tvrdio da ima gotovo 8.400 američkih vojnika u Afganistanu, prema gornjoj granici koju je postavila administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame, prenosi Hina.

Nova brojka uključuje i vojnike koji s kolegama iz NATO-a rade na obuci i treniranju afganistanskih jedinica za antiterorističke operacije protiv Al-Kaide i grupe Islamska država Irak i Levant.

Mattis još nije donio odluku

Zbog vrlo nestalne situacije Vladinih snaga na terenu suočenih s talibanima, predsjednik Donald Trump je pristao povećati broj američkih vojnika na terenu, ali je  svom ministru odbrane Jimu Mattisu prepustio odluku o broju vojnika koje će poslati kao pojačanje.

Najčešće se spominje dodatnih 4.000 vojnika.

“Jim Mattis još nije donio tu odluku”, naglasio je general McKenzie.

“Jedinice se nisu počele kretati, nikakvo naređenje o raspoređivanju nije izdano”, rekao je.

Izvor: Agencije