Oglasi

Pentagon tvrdi da ne podržava PYD/PKK u Afrinu

Strukture Radničke stranke Kurdistana / Partije demokratskog jedinstva nisu dio operacije protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.
SAD u Afrinu ne pruža nikakvu podršku, niti vrši bilo kakvu obuku, tvrdi glasnogovrnik PentagonaEPA

Pentagon je saopštio da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju strukture Radničke stranke Kurdistana / Partije demokratskog jedinstva (PYD/PKK) u sirijskom gradu Afrinu, javlja agencija Anadolija.

Portparol Pentagona Adrian Rankine-Galloway je za Anadoliju rekao da PYD/PKK ne smatraju delom operacije u okviru borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

"Njih ne prihvatamo kao deo naših operacija koje vodimo u okviru borbe protiv ISIL-a. Ne podržavamo ih i s njima nemamo nikakvog posla", rekao je Rankine-Galloway.

Nema obuke, savjeta i podrške

Istakao je i kako SAD u Afrinu ne pruža nikakvu podršku niti vrši bilo kakvu obuku.

"Strukture koje deluju izvan područja pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga od nas ne primaju nikakvu obuku, savete, niti podršku. Grupe koje podržavamo su prvenstveno grupe koje učestvuju u operacijama protiv ISIL-a", kazao je Rankine-Galloway.

Dodao je i kako nisu deo ni moguće operacije Turske na Afrin, apelujući na sve strane da preduzmu korake u smeru smirivanja tenzija.

S druge strane, američki pukovnik i portparol koalicionih snaga na čelu sa SAD-om u borbi protiv ISIL-a Ryan Dillon izjavio je kako koalicija ne deluje na prostoru sirijskog grada Afrina.

Predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan je pre nekoliko dana potvrdio kako će operacija oslobađanja južne granice od terorizma, čiji je prvi korak poduzet s operacijom "Štit Eufrata", biti nastavljena s Afrinom.

Misija - očistiti regiju od ISIL-a

Dillon je razgovoru s novinarom Anadolije istakao kako je misija koalicije da određene regije u Siriji i Iraku očisti od ISIL-a te da se uspostavi regionalna stabilnost.

Kako je rekao, misija se na tom planu nije promenila.

Na pitanje da li će koalicija pružiti podršku elementima PYD/PKK u Afrinu, Dillon je odgovorio: "Afrin nije prostor naših akcija. Mi nastavljamo da pružamo podršku svojim saveznicima kako bi bio pobeđen ISIL, prvenstveno u regijama severnog Abu Kemala i istočne obale Eufrata."

Izvor: Al jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.