Pentagon tvrdi da je turska akcija u Siriji prijetnja borbi protiv ISIL-a

Pentagon je i prije pokretanja turske ofanzive u Siriji saopćio da je neće podržati (EPA)

Američki ministar odbrane Mark Esper poručio je turskom kolegi Hulusiju Akaru da treba naći način da se smanje tenzije u vezi sa situacijom na sjeveroistoku Sirije, i to prije nego što postane nepopravljiva, saopćio je Pentagon u petak.

Iako je potvrdio da SAD cijeni međusobne strateške bilateralne odnose, primjietio je da akcije Turske mogu izazvati ozbiljne posljedice.

Esper je Akaru rekao da akcije Turske mogu nanijeti štetu osoblju SAD-a u Siriji, prenosi Tanjug.

Tokom razgovora američki ministar odbrane ohrabrio je Tursku da prekine akcije na sjeveroistoku Sirije kako bi se povećale šanse da SAD, Turska i drugi partneri nađu zajednički način da se smanji tenzija u vezi s tom situacijom prije nego što postane nepopravljiva.

Razgovor je vođen u četvrtak, navedeno je u saopćenju Pentagona, koje je prenio Reuters.

‘Akcija Turske štetna’

Pentagon je u petak nazvao tursku vojnu ofanzivu u Siriji prijetnjom po napredak u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i potencijalnom prijetnjom američkim vojnicima raspoređenim u Siriji, prenosi Fena.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman navodi u saopćenju za javnost da je u telefonskom razgovoru u četvrtak s turskim kolegom Esper “jasno poručio” da se SAD protivi vojnoj akciji.

Pentagon je i prije pokretanja ofanzive saopćio da je neće podržati.

Hoffman je kazao da je Esper poručio Akaru da vojne akcije Ankare “dovode u rizik” napredak ostvaren u borbi protiv ISIL-a i zatražio od Turske da prekine ofanzivu.

Esper je, također, poručio da ofanziva “riskira ozbiljne posljedice” po Tursku te izrazio zabrinutost da bi mogla naškoditi američkom vojnom osoblju u Siriji, prenosi AP.

Izvor: Agencije