Pentagon: Turska treba imati i sistem Patriot, i avione F-35

Patrick Shanahan
Patrick Shanahan je imenovan za privremenog ministra nakon odlaska Jima Mattisa (EPA)

Vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan izjavio je u utorak kako očekuje da će riješiti spor s Turskom u vezi kupovine ruskog raketnog sustava S-400, dan nakon što su Sjedinjene Američke Države zaustavile isporuku Ankari opreme vezane za zrakoplove F-35.

“Očekujem da ćemo riješiti problem u smislu da će oni imati prave obrambene sustave kao što je američki raketni sustav Patriot i zrakoplovi F-35”, rekao je on novinarima u Pentagonu, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Dodao je da se trenutačno očekuje isporuka F-35 iz zrakoplovne baze u SAD-u za Tursku.

Obustavljena isporuka dijelova

Sjedinjene Američke Države obustavile su isporuke dijelova za borbene zrakoplove F-35 Turskoj, nakon što su više mjeseci upozoravale Ankaru da ne kupuje ruske raketne sustave S-400, priopćeno je ranije iz Pentagona.

Američki dužnosnici također su najavljivali da će obustaviti i prodaju zrakoplova Turskoj ako ona ne odustane od ruskog raketnog sustava, prenosi agencija.

“SAD je bio više nego jasan da je kupovina S-400 neprihvatljiva. Dok se ne odreknu isporuke S-400, SAD je obustavio isporuke i aktivnosti povezane s uspostavljanjem operativne sposobnosti turskih zrakoplova F-35. Ako Turska nabavi S-400, njihovo kontinuirano sudjelovanje u programu F-35 je u opasnosti”, izjavio je ranije glasnogovornik Pentagona Charles Summers Jr.

Kritike SAD-a i saveznika iz NATO-a

Predstavnici američke vojske i Ministarstva obrane naveli su da će Turska, koja je i članica NATO-a, ne preispita nabavku S-400 sustava, izgubiti i druge američke vojne zrakoplove i sustave.

SAD i drugi saveznici iz NATO-a više puta su se žalili na kupovinu, rekavši da ona nije kompatibilna s drugim savezničkim sustavima i da bi predstavljala prijetnju za F-35.

Glasnogovornik Summers Jr. je dodao da, iako Washington nastavlja razgovarati s Turskom o tom pitanju, Pentagon počinje pregovarati o neophodnim koracima kako bi pronašao druge izvore nabavke dijelova za F-35, koje proizvode Turci.

Izvor: Agencije