Pentagon: Turska akcija ometa borbu protiv ISIL-a

Mark Esper će pozvati američke saveznike u NATO-u da preduzmu mjere protiv Ankare (EPA)

Vojna operacija Turske na sjeveru Sirije ometa napore u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant – ISIL i dovela je do puštanja mnogih zarobljenih pobunjenika, upozorio je američki ministar obrane Mark Esper.

“Usprkos protivljenju i ponovljenim upozorenjima Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je jednostranu invaziju na sjevernu Siriju, koja je rezultirala velikim brojem žrtava, raseljavanjem, razaranjem i porastom prijetnje američkim vojnim snagama”, rekao je on, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Prema riječima šefa Pentagona, “taj neprihvatljivi upad je potkopao i uspješnu multinacionalnu misiju protiv pobunjenika u Siriji i doveo do oslobađanja mnogih opasnih pripadnika ISIL-a”.

“Zbog neodgovornih postupaka Turske, rizik za američke snage na sjeveroistoku Sirije dostigao je neprihvatljivu razinu. Postoji rizik da budemo zahvaćeni širim sukobom. Po nalogu predsjednika [Donalda Trumpa], Ministarstvo obrane povlači američko vojno osoblje sa sjeveroistoka Sirije”, najavio je Esper.

Akcija je ‘nepotrebna i impulsivna’

Naveo je i kako je “jednostrana akcija Turske bila nepotrebna i impulsivna”.

“Predsjednik Erdogan snosi punu odgovornost za posljedice, uključujući potencijalni preporod ISIL-a, moguće ratne zločine i sve veću humanitarnu krizu”, rekao je američki ministar obrane, dodavši da je narušen i bilateralni odnos između Turske i SAD-a.

Esper je najavio da će idućeg tjedna posjetiti sjedište NATO-a u Bruxellesu, gdje će “pritisnuti” američke saveznike da poduzmu kolektivne i pojedinačne mjere protiv Ankare – diplomatske i ekonomske, javlja Tass.

Izvor: Agencije