Pentagon: Talibani i dalje imaju bliske veze sa Al-Kaidom

Washington i talibani su krajem februara u potpisali sporazum koji vlada u Kabulu nije ratificirala (EPA)

Oružana organizacija Al-Kaida sačuvala je “bliske veze” sa talibanima u Afganistanu i u njenom je interesu da napada zapadne snage u regiji, saopćio je Pentagon.

Talibani su se u februaru, kada su potpisali dogovor sa Sjedinjene Američke Države, obavezali da će spriječiti Al-Kaidu da koristi Afganistan kao utočište ili mjesto za provođenje napada, prenosi Beta.

Međutim, talibani su nastavili saradnju sa regionalnim ogrankom Al-Kaide koji je odgovoran za napade u SAD-u 11. septembra 2001. godine, navodi se u izvještaju američkog Ministarstva odbrane.

Saradnja s talibanima

“Taj ogranak Al-Kaide i dalje podržava i sarađuje sa talibanskim borcima u cilju slabljenja afganistanskih vlasti a u njegovom dugoročnom interesu su napadi na američke i zapadne snage u regiji”, navodi se u šestomjesečnom izvještaju Pentagona objavljenom na zahtjev Kongresa.

Washington i talibani su krajem februara u Dohi potpisali sporazum koji vlada u Kabulu nije ratificirala.

Tim sporazumom je predviđen odlazak stranih snaga iz Afganistana do maja 2021. Zauzvrat, pobunjenici bi afganistanskoj vladi dali sigurnosne garancije i obavezali se na pregovore.

Izvor: Agencije