Pentagon sprema sve opcije za Sjevernu Koreju

'Trumpova administracija ne zastupa smjenu režima u Sjevernoj Koreji', tvrdi neimenovani zvaničnik (EPA)

Pentagon će američkom predsjedniku Donaldu Trumpu predstaviti sve opcije kojima može riješiti problem sa Sjevernom Korejom ako ona nastavi s provokacijama, izjavio je glasnogovornik Pentagona Robert Manning, dok neimenovani zvaničnik tvrdi da Washington ne želi smjenu režima u Sjevernoj Koreji.

“Ako Sjeverna Koreja ne prestane s provokacijama, mi ćemo se pobrinuti da pružimo opcije predsjedniku kako bi riješio problem s Pjongjangom”, rekao je Manning, prenosi Reuters.

Pentagon je to saopćio nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho rekao da je Trump “objavio rat” njegovoj zemlji i da Pjongjang zadržava pravo da preduzme protivmjere, uključujući obaranje američkih strateških bombardera, čak i ako se ne nalaze u zračnom prostoru Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug.

Trumpova administracija ne zastupa smjenu režima u Sjevernoj Koreji, javila je američka novinska agencija AP, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika.

Razmijenjene i lične uvrede

Američki predsjednik ranije je izjavio da korejski lider Kim Jong-un “neće još zadugo biti tu”.

Visoki američki zvaničnik nakon toga je rekao da američka politika nije smjena režima.

On je kazao da nije ovlašten govoriti i dao je izjavu pod uvjetom anonimnosti, prenosi Fena.

Verbalni rat između SAD-a i Sjeverne Koreje eskalirao je proteklih dana, pri čemu su razmijenjene i lične uvrede čelnika i prijetnje, prenosi AP.

Izvor: Agencije