Pentagon šalje još vojnika na granicu s Meksikom

Sve je počelo u aprilu ove godine, kada se grupa muslimana odlučila pridružiti kršćanskim vjernicima (EPA)

Privremeni američki ministar obrane Patrick Shanahan najavio je da će Pentagon poslati nekoliko tisuća vojnika na granicu s Meksikom, kako bi pružili dodatnu podršku nacionalnoj sigurnosti, prenosi AP.

Precizirao je da će se te trupe uglavnom koristiti za postavljanje dodatnih žičanih barijera i da će one osigurati i pojačani nadzor nad tim područjem.

Planovi Pentagona podrazumijevaju postavljanje još 240 kilometara žičanih barijera na granici s Meksikom, a odobreno je i produljeno raspoređivanje trupa u narednih nekoliko mjeseci.

Članovi Kongresa su tokom saslušanja na Capitol Hillu tražili od čelnika Pentagona da daju dodatna objašnjenja u vezi raspoređivanja trupa na meksičkoj granici i kažu koje misije zbog toga trpe.

Na granici s Meksikom trenutno je raspoređeno više od 2.400 američkih vojnika, prenosi AP.

Trump ne odustaje od zida

U međuvremenu je Bijela kuća priopćila da je predsjednik Donald Trump spreman ponovno uvesti blokadu vlade, ako ne postigne dogovor s Kongresom o financiranju zida na granici s Meksikom.

Prema riječima privremenog šefa osoblja Bijele kuće Micka Malvanija, “Trump ne želi ponovo uvesti blokadu vlade, niti proglasiti izvanredno stanje, ali je obveza predsjednika obraniti svoj narod i to će učiniti sa ili bez Kongresa”.

Nije odgovorio na novinarsko pitanje bi li Trump prihvatio manje od 5,7 milijardi dolara za zid, koliko zahtijeva, ali je nagovijestio da je Trump spreman pregovarati.

Američki predsjednik nedavno je pristao deblokirati rad vlade na tri tjedna, odstupivši od svog zahtjeva da, prije povratka na posao zaposlenih u saveznim agencijama, dobije od Kongresa novac za izgradnju zida na granici s Meksikom. 

Izvor: Agencije