Oglasi

Pentagon šalje još 300 vojnika na meksičku granicu

Nove jedinice imale bi ulogu podrške, kao što su vožnja autobusa s pritvorenim migrantima i pružanje obroka.
Trenutno se na granici s Meksikom nalazi 2.900 aktivnih vojnika i 2.000 pripadnika Nacionalne gardeFena

Pentagon je saopćio da bi na granicu s Meksikom mogao poslati oko 300 dodatnih vojnika, koji će biti u direktnom kontaktu s migrantima.

Charles Summers, glasnogovornik američkog sekretara za odbranu Patricka Shanahana, izjavio je da se očekuje od Shanahana da odobri prijedlog, koji je sačinjen kao odgovor na poziv Ministarstva unutrašnjih poslova za dodatnu vojnu pomoć, prenosi Fena.

Nove jedinice imale bi ulogu podrške, kao što su vožnja autobusa s pritvorenim migrantima i pružanje obroka.

To bi uključivalo i pružanje  podrške pravnicima zaposlenim u američkom Ministarstvu odbrane u procesuiranju slučajeva pritvorenih migranata.

'Patrole preplavljene migrantima'

Trenutno se na granici s Meksikom nalazi oko 2.900 aktivnih vojnika i oko 2.000 pripadnika Nacionalne garde.

Summers je rekao da bi prijedlog koji razmatra Shanahan uključivao "amandman" na sadašnju politiku izbjegavanja kontakta s migrantima.

To bi bilo nužno kako bi se izvršili zadaci poput pružanja obroka, pravne pomoći i prijevoza, kazao je.

"Imamo stanice za graničnu patrolu, gdje su [doslovno] preplavljene migrantima, pa iz tog razloga ističemo činjenicu da ćemo imati neke od naših vojnika koji će dijeliti obroke i stoga će doći u kontakt s migrantima", rekao je Summers.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.