Pentagon: Rusija izmišlja da razvijamo biološko oružje u Gruziji

Ministar za državnu sigurnost Gruzije Igor Giorgadze apelirao je na američkog predsjednika Donalda Trumpa da istraži aktivnosti laboratorije (Arhiva)

Glasnogovornik Pentagona Eric Pahon izjavio je da Sjedinjene Američke Države ne razvijaju biološko oružje u Centru “Lugar” u Gruziji.

“Sjedinjene Američke Države ne razvijaju biološko oružje u Centru ‘Lugar’. To nisu američki objekti”, rekao je on.

Pahon je izjave Ministarstva odbrane Rusije o tome nazvao izmišljotinom “ruske informacione kampanje za dezinformaciju usmjerene protiv Zapada”.

Giorgadze apelirao na Trumpa 

Ranije je načelnik radijacionih, hemijskih i bioloških odbrambenih snaga Vojske Rusije Igor Kirilov rekao da su američki naučnici koji rade u Gruziji u medicinskom Centru “Lugar” (selo Aleksejevka), pod izgovorom liječenja, na lokalnim stanovnicima testirali toksične hemikalije.

Ministar za državnu sigurnost Gruzije Igor Giorgadze apelirao je na američkog predsjednika Donalda Trumpa da istraži aktivnosti laboratorije, gdje su se, kako je tvrdio, mogli provoditi smrtonosni eksperimenti na ljudima.

Giorgadze je naveo podatke o smrti 30 osoba za koje se vjeruje da su umrli u decembru 2015. godine, dok su liječeni od hepatitisa C u laboratoriji, prenose ruski mediji.

Izvor: Agencije