Pentagon rasporedio 1.600 vojnika u blizini Washingtona

Stotine demonstranata se svakodnevno okupljaju i u blizini Bijele kuće (EPA)

Nastavljaju se protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuti zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda, a gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile, javlja dpa. 

Demonstranti su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa. 

Stotine ih se okupilo kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće gdje su u ponedjeljak mirni demonstranti rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve i fotografirati se s Biblijom u ruci, prenosi Hina. 

Kako navode američki mediji, čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val demonstracija u Washingtonu.

“Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu”, najavio glavni državni tužilac William Barr. 

The Washington Post piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva pravosuđa, da je upravo Barr u ponedjeljak zatražio od policije da rastjera demonstrante ispred Bijele kuće. 

Pojačana spremnost vojske

U međuvremenu je Pentagon objavio da je najmanje 1.600 američkih vojnika raspoređeno u okolici Washingtona i u stanju su “pojačane pripravnosti”, nakon što su nastavljeni protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu. 

“Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.”, saopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman. 

Kaže da su vojnici u “stanju pojačane pripravnosti”.

Većina Amerikanaca podržava proteste diljem zemlje zbog ubistva Georgea Floyda i ne odobravaju reakciju američkog predsjednika Donalda Trumpa na nemire, pokazuju rezultati ankete koju su proveli Reuters i Ipsos. 

Prema anketi provedenoj u ponedjeljak i utorak, 64 posto odraslih Amerikanaca “naklonjeno je demonstrantima”, a 27 posto ih ne podržava.

Demonstracije traju već sedam dana, a izbili su zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda kojem je policajac Derek Chauvin pritiskao koljenom vrat gotovo devet minuta sve dok Floyd nije izdahnuo.

Prednost Bidena nad Trumpom

Većina, više od 55 posto Amerikanaca ne odobrava odgovor američkog predsjednika na demonstracije, uključujući njih 40 posto koji to “snažno” ne odobravaju. 

Odvojena anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da prednost Joea Bidena nad Donaldom Trumpom iznosi deset postotnih bodova, najviše otkad je Biden početkom aprila postao demokratski kandidat na predsjedničkim izborima. 

Republikanski predsjednik zaprijetio je raspoređivanjem američke vojske kako bi ugušio demonstracije, a Biden ga je u utorak optužio da je “pretvorio zemlju u bojno polje podijeljeno zbog starih neprijateljstava i novih strahova”.

Na izborima 3. novembra 47 posto birača planira glasati za Bidena, u usporedbi s 37 posto koji favoriziraju Trumpa. 

Amerikanci su podijeljeni oko djelovanja policije. Prema anketi njih 43 posto vjeruje da policija obavlja dobar posao, a 47 posto njih s time se ne slaže. 

Anketom je obuhvaćeno 1.004 Amerikanaca, a njihovi odgovori prikupljeni su online. Mjera preciznosti iznosi plus/minus četiri postotna boda. 

Republikanci blokirali osudu Trumpa

Al Jazeerin dopisnik iz Washingtona Ivica Puljić izvijestio je, u međuvremenu, da demokratski zakonodavci u Senatu nisu uspjeli osigurfati usvjanje rezolucije kojom se osuđuje predsjednik Trump za ulogu u korištenju sile protiv mirnih demonstranata sinoć u Washingtonu. Demokrate se pokušale to učiniti korištenjem takozvane brze procedure, ali sve je zaustavio vođa republikanaca, senator Mitch McConnell.

Na Tweeteru se oglasio i predsjednik Trump porukom u kojoj tvrdi da je njegova administracija učinila više za Afroameričku zajednicu nego ijedan predsjednik SAD-a od Abrahama Lincolna.

Usvojena je reforma kaznenog zakona, imamo najmanju nezaposlenost među Afroamerikancima, najmanje siromaštvo i najmanji stupanj počinjenih kaznenih djela, tvrdi američki predsjednik. 

Izvor: Al Jazeera i agencije