Pentagon prizemljio kompletnu flotu F-35 nakon pada

Pokrenut početkom 1990-ih, program F-35 smatra se najskupljim sistemom oružja u američkoj historiji sa troškovima od skoro 400 milijardi dolara (Reuters)

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država prizemljilo je svjetsku flotu borbenih mlaznih aviona F-35 nakon prvog u historiji pada najskupljeg aviona u historiji.

Letjelica F-35B jedinice marinaca SAD-a u potpunosti je uništena nakon pada tokom obuke u Južnoj Karolini 28. septembra. Pilot se sigurno katapultirao iz aviona.

Kako je kazao Joe DellaVedova, glasnogovornik programa F-35, SAD i njegovi međunarodni partneri – uključujući Veliku Britaniju i Izrael – privremeno su suspendirali letačke operacije aviona F-35 zbog inspekcije na nivou flote crijeva goriva u motoru aviona.

„Potez provođenja inspekcije povučen je po dobijanju početnih podataka iz aktuelne istrage pada F-35B nedaleko od Beauforta, Južna Karolina“, navodi se u saopćenju DellaVedove.

Dodao je kako će sumnjive cijevu za gorivo biti uklonjene i zamijenjene. Ukoliko su već postavljene dobre cijevi, ti će avioni odmah biti vraćeni u operativni status. Očekuje se da će inspekcije biti provedene u narednih 24 do 48 sati.

Britanski stav

Britanci su, međutim, objavili kako ova mjera ne pogađa sve primjerke aviona F-35, te da su neke operacije „pauzirane“, ali avioni nisu prizemljeni.

„Sigurnost je od najveće važnosti za nas i stoga je Velika Britanija odlučila pauzirati neke letove F-35 u sklopu mjera opreza dok razmatramo rezultate aktuelne istrage“, istakao je glasnogovornik britanskog Ministarstva odbrane.

Pad u Južnoj Karolini desio se samo dan nakon što je vojska SAD-a prvi put koristila F-35 u borbi kada su borci marinskih jedinica napali talibanske mete u Afganistanu.

Pokrenut početkom 1990-ih, program F-35 smatra se najskupljim sistemom oružja u američkoj historiji sa procijenjenim troškovima od skoro 400 milijardi američkih dolara, a plan je u narednim godinama proizvesti 2.500 letjelica ovog tipa.

Izvor: Agencije