Pentagon predlaže žrtvovanje vojne infrastrukture zbog izgradnje zida

SAD, Vojska, Vojnici
SAD želi osigurati da sirijska naftna polja ne padnu u ruke Iranu ili nekoj drugoj oružanoj grupi, kaže Graham (EPA)

Vršitelj dužnosti šefa Pentagona Patrick Shanahan izjavio je da je američkom Kongresu predočio listu proračunom predviđenih projekata za izgradnju vojne infrastrukture koji bi mogli biti ukinuti kako bi se pomoglo financiranje izgradnje zida na granici SAD-a i Meksika, prenosi Tanjug.

Američki predsjednik Donald Trump je prošlog mjeseca proglasio stanje povišene nacionalne sigurnosti u nastojanjima da osigura financije za izgradnju zida na granici s Meksikom bez suglasnosti Kongresa.

Kako je javila agencija Reuters, proglašnje stanja povišene nacionalne sigurnosti omogućava Trumpovoj administraciji da za svrhu gradnje zida koristi novac iz proračuna za vojnu infrastrukturu, ukoliko je to potrebno.

Obustava izgradnje groblja i komande u J. Koreji

Dokument koji je Kongresu dostavio Shanahan i u koji je agencija Reuters imala uvid, ima više od 20 stranica, a među projektima predloženim za obustavu su groblje pri Američkoj vojnoj akademiji u New Yorku, kao i zapovjedništvo i kontrolna zgrada u Kampu Tango u Južnoj Koreji.

Međutim, navodi Reuters, malo je vjerojatno da će ova lista zadovoljiti Kongres, navodeći da su im sugovornici iz Kongresa rekli kako je lista nepotpuna i da su na njoj samo projekti koje je Kongres već odobrio.

Pentagon je priopćio da bi za eventualnu izgradnju zida iz proračuna predviđenog za izgradnju vojne infrastrukture mogao izdvojiti blizu 3,6 milijardi dolara, ukoliko to bude potrebno.

Izvor: Agencije