Oglasi

Pentagon prebacuje 1,5 milijardi dolara za zid na granici s Meksikom

U tom iznosu je 600 miliona dolara uzeetih od američkih vojnika u Afganistanu.
Sredstva su prikupljena iz različitih izvora, uključujući uštede troškova, naveo je Patrick ShanahanArhiva

Američki ministar obrane Patrick Shanahan odobrio je prebacivanje 1,5 milijardi dolara za izgradnju više od 130 kilometara zida na granici s Meksikom, a u tom je iznosu i oko 600 miliona dolara uzetih s računa namijenjenog za snage u Afganistanu.

Ovom potezu su se u Kongresu usprotivili demokrati koji su u martu kritikovali i prebacivanje milijarde dolara za finansiranje zida.

"Sredstva su prikupljena iz različitih izvora, uključujući uštede troškova, programske promjene i revidirane zahtjeve te će stoga imati minimalan uticaj na spremnost sile", navodi Shanahan u saopštenju, prenosi Hina.

Demokrate protiv odluke

Američke snage imaju više od 4.000 vojnika na granici uz 19 aviona.

Svih deset demokratskih zastupnika koji su članovi različitih pododbora zaduženih za odbranu usprotivili su se Shanahanovoj odluci. 

"Ožalošćeni smo što je Odjel odlučio dati prioritet ispunjavanju obećanja iz predizborne kampanje ispred ispunjavanja potreba naših vojnika“, naveli su oni.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.