Pentagon pozvao Kinu na prekid gradnje otoka

Ash Carter kaže da su kineski napori u gradnji otoka u suprotnosti s regionalnim konsenzusom (EPA)

Američki ministar odbrane Ash Carter pozvao je na trenutno okončanje kineske gradnje umjetnih otoka u Južnom kineskom moru, na prestanak militarizacije teritorijalnog spora u tom moru i na nalaženje mirnog rješenja.

Carter je izjavio da su kineski napori u gradnji otoka u suprotnosti s regionalnim konsenzusom te da će američki vojni avioni i brodovi nastaviti djelovati u tom području prema međunarodnom pravu.

“Kineske akcije podstakle su zemlje u regiji da se udruže na nov način”, kazao je Carter na vojnoj svečanosti na Havajima i dodao da te akcije “zahtijevaju veći američki angažman u azijsko-pacifičkoj regiji … mi ćemo tome udovoljiti”.

Izviđački avioni

“Mi ćemo ostati glavna sigurnosna sila u azijsko-pacifičkoj regiji u idućim desetljećima”, istaknuo je američki ministar.

Carterova izjava izrečena je sedmicu nakon što je američka mornarica poslala izviđački avion P-8 s mornaričkim i televizijskim snimateljima kako bi snimili kinesku gradnju umjetnih otoka kod spornog arhipelaga Spratly u Južnom kineskom moru.

Nekoliko zemalja u regiji polaže pravo na te otoke, među njima Vijetnam, Filipini i Malezija.

Izvor: Agencije