Pentagon povlači vojnike iz Afrike, fokus na Kinu i Rusiju

Odluka Pentagona dolazi u vrijeme kada Kina i Rusija pokušavaju osnažiti svoj utjecaj u Africi (EPA)

Američka vojska povući će u idućih nekoliko godina stotine svojih pripadnika iz protivterorističkih operacija u Africi kako bi se fokusirala na prijetnje iz Kine i Rusije, objavila je u američka zvaničnica.

Pentagon je ranije ove godine stavio Kinu i Rusiju u centar svoje strategije nacionalne odbrane, signalizirajući promjenu prioriteta nakon što se više od deset godina fokusirao na borbu protiv boraca u Africi.

“Procijenjujemo da će smanjenje biti manje od 10 posto u odnosu na 7.200 vojnika i da će se dogoditi u idućih nekoliko godina”, rekla je glasnogovornica Pentagona Candice Tresch.

Dodala je da to neće smanjiti aktivnosti protiv nasilnih, ekstremističkih organizacija u nekoliko država, uključujući Somaliju, Džibuti i Libiju.

U ostalim dijelovima regije, uključujući zapadnu Afriku, naglasak će biti na taktičkoj pomoći, savjetovanju i razmjeni obavještajnih podataka.

Utjecaj Kine i Rusije u Africi

Neimenovani dužnosnik rekao je da će se vojnici povlačiti u iduće tri godine i to iz Kenije, Kameruna i Malija.

Aktivnosti američke vojske na afričkom kontinentu našle su se pod povećalom javnosti kada su lokalni saradnici Islamske države Irak i Levant prošle godine u Nigeru iz zasjede ubili četvoricu američkih vojnika.

Odluka Pentagona dolazi u vrijeme kada Kina i Rusija pokušavaju osnažiti svoj utjecaj u Africi.

Otkako je Zapad uveo sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima 2014, Moskva je potpisala 19 vojnih sporazuma sa zemljama subsaharske Afrike, uključujući Etiopiju, Nigeriju i Zimbabve.

Kina je već dugo ekonomski prisutna u Africi, ali se suzdržavala od vojnog angažmana. Međutim, prošle je godine napravila korak u tom smijeru, otvorivši u Džibutiju prvu vojnu bazu izvan Kine.

Izvor: Agencije