Pentagon potvrdio pad aviona, ne i da je oboren

Afganistanska vojska pokušava doći do mjesta na koje je avion pao (EPA)

Avion američkih oružanih snaga srušio se u ponedjeljak u Afganistanu u za sada nepoznatim okolnostima na području pod kontrolom talibana, koji su ustvrdili da je srušen taktički, a Pentagon je saopćio da nema nikakvih naznaka o neprijateljskom djelovanju.

“Posebna letjelica američkih okupatora srušila se (…) u pokrajini Ghazni”, na istoku zemlje”, rekao je u saopćenju talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid, dodajući da su svi članovi posade poginuli, ali nije kazao kako se letjelica srušila.

Pentagon je, kako javlja Hina, nekoliko sati poslije potvrdio da je riječ o američkom vojnom avionu.

‘Netačni navodi talibana’

“Američki Bombardier E-11A srušio se danas u pokrajini Ggazni, u Afganistanu”, objavio je na Twitteru glasnogovornik američke vojske u Afganistanu, pukovnik Sonny Leggett.

Bombardier E-11A se koristi kao podrška izviđačkim bespilotnim letjelicama, a opremljen je veoma vrijednom komunikacijskom opremom.

“Vodi se istraga o uzrocima pada, ali nema naznaka da je srušen neprijateljskim djelovanjem”, rekao je Legget.

“Netačni su navodi talibana da je pao još jedan avion”, dodao je.

Bilo da je uzrok pada tehnički kvar ili neprijateljsko djelovanje, događaj se zbiva u vrijeme dok talibani i SAD pregovaraju o uslovima dogovora o povlačenju američkih snaga iz Afganistana, u zamjenu za obećanje talibanskih pobunjenika da ih neće napadati.

Ranije su neimenovani američki zvaničnici Reutersu rekli da nema naznaka da su avion oborili “neprijatelji”.

Kontradiktorne informacije

Jedan od njih dodao je da se vjeruje da je u avionu bilo manje od deset osoba.

Informacije o srušenom avionu bile su neprecizne i oprečne, pa se tako govorilo o padu putničkog aviona, s tim što se nije znalo kojoj kompaniji pripada, niti koliko je u njemu bilo putnika.

Najprije je bilo rečeno da se radi o letjelici državne afganistanske kompanije Ariana Airlines, ali je glavni direktor kompanije to demantirao.

Izvor: Agencije