Pentagon posjeduje elektromagnetno oružje

Oružje razvija gigant "Boeing", projektil uspješno testiran još 2012. godine (Wikipedia)

Vojska SAD-a je potvrdila da razvija novo nesmrtonosno oružje bazirano na tehnologiji elektromagnetnog pulsa, dosad poznato iz SF filmova, knjiga i video igara.

Projekat CHAMP, skraćeno od ‘projekat snažnog mikrotalasnog protuelektronskog projektila’, predstavljen je prošle nedjelje na prvom Labaratorijskom danu vojske SAD-a. Pentagon je prikazao brojne vojne inovacije, a među njima se istakao CHAMP koji prilikom detonacije na željenoj teritoriji oslobađa snažan elektromagnetni puls (EMP) i onemogućava rad elektronske opreme.

Kako navode američki mediji, CHAMP ne bi trebalo porediti s ranijim nuklearnim EMP projektima testiranim nakon Hladnog rata, koji su razvijani kako bi onesposobili energetske i informatičke sisteme u čitavim regijama. Ovaj projekat se fokusira na manje mete.

Kako se navodi, američka avijacija bi korištenjem ovih projektila mogla da “ugasi svetlo” i onemogući komunikaciju u terorističkim bazama, ne ugrožavajući živote civila.

Nova tehnologija ratovanja

Oružje razvija gigant “Boeing”, a objavljeno je da je projektil uspješno testiran još 2012. godine na poligonu u Juti, gdje je uspješno ugasio sve računare u jednoj zgradi.

Ova tehnologija otvara novo poglavlje u modernom ratovanju.

”U bliskoj budućnosti ćemo moći da koristimo ovo oružje da onemogućimo sve elektronske sisteme protivnika i prije nego što naše trupe stignu”, rekao je Kitt Coleman, menadžer programa CHAMP.

U prethodne tri godine tehnologija je znatno napredovala i u Pentagonu kažu da je već spremna za ratna područja. Koristit će je prvenstveno avijacija, koja će je montirati na ‘nevidljive’ projektile dugog dometa, prenose agencije.

Izvor: Agencije