Pentagon počeo preraspoređivanje snaga u Africi

Više od 6.000 američkih vojnika trenutno je raspoređeno u Africi (Reuters)

Pentagon je izvijestio o prvom preraspoređivanju američkih snaga u Africi u okviru kojega će vratiti u zemlju borbenu jedinicu koju će zamijeniti “instruktori” zaduženi za obuku afričkih kolega, javlja AFP.

Ministar odbrane Mark Esper “naredio je raspoređivanje 1. brigade za pomoć sigurnosnim snagama (SFAB) kopnene vojske na kontinentu radi izvršavanja zadataka obuke, savjetovanja i pomaganja afričkim zemljama koje su u fokusu američkog interesa”, navela je u saopćenju glasnogovornica Pentagona Alyssa Farah.

Njihov dolazak, koji treba pridonijeti “uspješnijem takmičenju s Kinom i s Rusijom” u Africi, omogućit će američkoj vojsci da borbene jedinice 101. zračno-desantne divizije vrati u bazu Fort Campell, u Kentuckyju, na jugu SAD-a, dodala je.

Po riječima čelnika Pentagona, koji je htio ostati anoniman, ova zamjena koja je planirana u idućim sedmicama, ne znači da će se smanjiti broj američkih vojnika na terenu jer će 800 “instruktora” zamijeniti gotovo isti broj vojnika koji se vraćaju kući.

Ruska i kineska prijetnja

SAD želi smanjiti svoje operacije u svijetu kako bi bolje mogao odgovoriti na, kako smatra, rusku i kinesku prijetnju svojoj vojnoj premoći.

Istovremeno ne želi u Africi ostaviti prostora Moskvi i Pekingu koji žele ojačati svoj utjecaj na kontinentu, rekao je general Roger Cloutier, glavni zapovjednik američkih kopnenih snaga u Africi.

“(Afričkim) Partnerima nosim poruku da ne odlazimo”, istaknuo je general Cloutier na telekonferenciji u Pentagonu. “I dalje smo angažirani”.

Najmanje 6.000 američkih vojnika trenutno je raspoređeno u Africi, 800 ih je u zapadnoj Africi gdje učestvuju u francuskoj operaciji u Sahelu, a 500 u Somaliji gdje se bore s pobunjenicima grupe Al-Shabaab, povezanih s Al-Kaidom, navodi se u nedavnom prvom javnom izvještaju iz kancelarije glavnog inspektora Pentagona.

Najveća američka baza u Africi je Camp Lemonnier u Djiboutiju, gdje je stacionirano 3.000 američkih vojnika.

Izvor: Agencije