Pentagon: Pauza u borbi protiv ISIL-a zbog turske ofanzive

Glasnogovornik Pentagona je napomenuo da zračni napadi koalicije na čelu sa SAD-om protiv ISIL-a nisu ugroženi (Arhiva)

Pentagon je saopćio da je turska ofanziva na kurdske snage u Siriji, koje imaju podršku SAD-a, ugrozila borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant i dovela do “operativne pauze” na istoku Sirije.

Glasnogovornik Pentagona Robert Manning rekao je novinarima da ta pauza znači da su privremeno obustavljene neke kopnene operacije Sirijskih demokratskih snaga.

Ovu grupu podržavaju Sjedinjene Američke Države i u njoj dominiraju kurdske snage pod nazivom Jedinice narodne zaštite, prenosi Reuters.

Manning je, istovremeno, napomenuo da zračni napadi koalicije na čelu sa SAD-om protiv ISIL-a nisu ugroženi.

Različiti interesi u sirijskom ratu

Borba protiv ISIL-a uglavnom se sada vodi na manjim, zavučenim teritorijama Sirije, ali su snage YPG-a i dalje potrebne SAD-u kako bi držale teritoriju pod svojom kontrolom i time osigurale da se pripadnici te oružane grupe tamo ne vrate.

Iako su saveznice u okviru NATO-a, SAD i Turska imaju različite interese u sirijskom građanskom ratu, pri čemu se Washington fokusira na pobjedu nad ISIL-om, dok Ankara teži da spriječi sirijske Kurde da steknu autonomiju i podstaknu kurdske pobunjenike na turskom tlu.

Turska je u januaru pokrenula ofanzivu na Afrin kako bi protjerala kurdske snage YPG-a, koje smatra terorističkom grupom i produžetkom kurdske pobune u Turskoj.

Izvor: Agencije