Pentagon ograničio uključivanje transrodnih osoba u vojsku

Vojska, Vojnici, SAD
Trump može, navodi list, tražiti ovlasti za borbu na Bliskom istoku na osnovu tri zakona (EPA)

Pentagon je objavio novu politiku koja strogo ograničava uključivanje transrodnih novaka na osobe koje nisu promijenile spol niti to namjeravaju učiniti, što ih prisiljava da služe u spolu u kojem su se rodili.

Ta nova politika je uslijedila nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a, koji je dozvolio administraciji Donalda Trumpa da odbije transrodnim osobama ulazak u vojsku SAD-a, dok traje pravna borba o tom pitanju.

Samo transrodne osobe koje nisu promijenile spol i ne namjeravaju to učiniti mogu služiti u vojsci, pod uvjetom da to čine pod svojim biološkim spolom, prema dokumentima koje je objavilo Ministarstvo obrane, kako prenosi Hina.

Trump: Troškovi i poremećaji

Pentagon je tako odustao od odluke bivšeg demokratskog predsjednika Baracka Obame koja je predviđala da vojska od siječnja 2017. godine prihvaća transrodne novake, ovlaštene da služe u izabranom spolu.

Njegov republikanski nasljednik je odgodio rok do 1. siječnja 2018. godine, a zatim je odlučio potpuno odustati od te politike.

Trump je istaknuo u nizu objava na Twitteru u srpnju 2017. godine “breme ogromnih medicinskih troškova i poremećaje”.

Nova politika ne zabranjuje potpuno uključivanje transrodnih osoba, ali navodi da se osobe kojima trebaju hormonske terapije ili kirurške intervencije promjene spola neće moći prijaviti u vojsku.

Jedino će biti izuzeti oni koji uđu u vojsku do 12. travnja.

Utjecaj na pripreme i borbenu spremnost

U oružanim snagama se blizu 9.000 osoba identificira kao transrodne, od oko 1,3 milijuna aktivnih vojnika, rekao je jedan neimenovani dužnosnik Pentagona.

Njih tisuću je izjavilo da su promijenili spol ili da to žele učiniti.

Pentagon opravdava isključivanje te kategorije za buduća novačenja činjenicom da osobe koje pate od rodne disforije, teške mentalne patologije, to moglo utjecati na pripreme jedinica i njihovu borbenu spremnost.

Izvor: Agencije