Pentagon Kongresu odbija dati dokumente o Trumpu

Demokrate su u Kongresu SAD-a pokrenule postupak opoziva Trumpa optuživši ga da je od Ukrajine tražio pomoć kako bi se ukaljao ugled trenutno vodećeg među demokratskim kandidatima za predsjedničku nominaciju 2020. (EPA)

Američki Pentagon je saopćio u srijedu kako nije u mogućnosti izdati dokumente odboru Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, a u vezi istrage američkog predsjednika Donalda Trumpa, navodeći kao razlog „pravna i praktična pitanja“, prenosi agencija Reuters.

U dokumentu, u koji je ova agencija imala uvid, Pentagon navodi kako Predstavnički dom nema rezoluciju kojom bi se odobrila istraga o predsjedniku, kao i da ne može napraviti dokumente za osam dana koliko traje sudski rok.

„Odjeljenje ne može odobriti zahtjev za izdavanje dokumenata u ovom trenutku“, navodi se u pismu Pentagona upućenom Kongresu.

„Ipak, Odjeljenje poštuje nadzornu ulogu odgovarajućih odbora Kongresa i spremno je sarađivati sa vašim odborima ukoliko postoji odgovarajuća rezolucija o ovom pitanju.

Demokrate su u Kongresu SAD-a pokrenule postupak opoziva američkog predsjednika Trumpa optuživši ga da je od Ukrajine tražio pomoć kako bi se ukaljao ugled Josepha Bidena, trenutno vodećeg među demokratskim kandidatima za predsjedničku nominaciju 2020. godine.

Odbijanje Pencea i Giulianija

Dan ranije su američki potpredsjednik Mike Pence i lični advokat predsjednika SAD-a Rudy Giuliani saopćili kako neće sarađivati sa istragom Predstavničkog doma koja bi mogla dovesti do opoziva, navodi Reuters.

Agencija dodaje kako je ovaj stav ponukao lidera demokrata kako će potez Pencea i Giulianija ojačati slučaj protiv lidera SAD-a.

“Dokazi o opstrukciji rada Kongresa nastavljaju rasti”, istakao je demokratski zastupnik Adam Schiff, jedan od čelnika nastojanja opoziva Trumpa.

Izvor: Agencije