Pentagon: Iranski balistički arsenal najjači na Bliskom istoku

Posljednjih godina Iran je razvio 40 vrsta raketa, od kojih najsnažnije mogu pogoditi Izrael, kaže se u izvještaju (Reuters)

Iran je, uprkos desetljećima međunarodnih sankcija, uspio razviti najpreciznije i najefikasnije rakete posljednjih godina i njegov balistički program je najjači na Bliskom istoku, ispred Izraela, navodi Pentagon.

“Iran ima ogroman program za razvoj raketa i veličina i razvijenost njegovog balističkog programa nastavljaju napredovati uprkos desetljećima napora Zapada”, navodi vojna obavještajna agencija Pentagona, Odbrambena obaveštajna agencija (DIA), u objavljenom izveštaju naslovljenom “Vojna snaga Irana”, prenosi Beta.

Zbog nedostatka modernih zračnih snaga, Iran je razvio svoje balističke rakete, uključujući i one s velikim dometom, da bi odvratio neprijatelje od napada, rečeno je na predstavljanju izvještaja novinarima.

Jači program i od izraelskog

Teheran ima najveći broj raketa na Bliskom istoku i veliki broj raketa vrlo kratkog, kratkog i srednjeg dometa, koje mogu pogoditi ciljeve u cijeloj regiji do 2.000 kilometra daljine, navedeno je.

Za vrijeme ove prezentacije jedan visoki vojni obavještajni zvaničnik, koji nije želeo da mu se navede ime, rekao je da to poređenje uključuje i Izrael.

Posljednjih godina Iran je razvio 40 vrsta raketa, od kojih su najsnažnije u stanju pogoditi Izrael, iranskog neprijatelja, ali i sve američke baze u regiji.

U izvještaju se, međutim, dodaje da su međunarodne sankcije uvedene zemlji utjecale na kapacitet odbrane Irana.

Kako se navodi, iranski budžet za odbranu od 20,7 milijardi dolara ne predstavlja više od 3,8 odsto bruto domažeg proizvoda u 2019. godini, u odnosu na 6,1 posto, koliko je bio 2018. godine, kada je iznosio 27,3 milijardi dolara.

Nedostižno savremeno naoružanje

U izvještaju se upozorava protiv ukidanja embarga na oružje, koje treba stupiti na snagu u oktobru 2020. godine, prema odredbama Iranskog nuklearnog sporazuma, koji je Teheran postigao s međunarodnim silama 2015. godine i iz kojeg se SAD jednostrano povukao.

Ukidanje embarga dalo bi Teheranu šansu da kupuje savremeno naoružanje, koje mu je bilo nedostižno desetljećima, navodi se.

Neimenovani zvaničnik je rekao da Iranci pokušavaju nabaviti borbene avione, pošto su im zračne snage zastarjele, kao i tenkove.

On je kazao da će se Iran za naoružanje vjerovatno okrenuti Rusiji ili Kini.

Izvor: Agencije