Pentagon: Iranska kulturna baština neće biti meta napada

Među 22 lokacije UNESCO-ve svjetske baštine su antičke ruševine Persepolisa, velika džamija Isfahana, Palata Goletan u Teheranu... (Getty Images)

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Mark Esper suprotstavio se američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kazavši kako vojska ove države nema plan bombardirati iranske kulturne lokacije nakon prijetnji odmazdom iz Teherana zbog američkog ubistva vodećeg komandanta Qassema Soleimanija.

Govoreći novinarima u ponedjeljak, Esper je naveo kako će armija SAD-a „pratiti zakone oružanog sukoba“. Na dodatno pitanje da li to znači kako neće napasti mjesta od kulturnog značaja, Esper je odgovorio: „To su zakoni oružanog sukoba“.

Nespremni zvaničnici

U komentarima koji su izazvali međunarodne kritike, Trump je prvo naveo mogućnost napada na mjesta od kulturnog i historijskog značaja u objavi na Twitteru u subotu, te ponovio taj stav novinarima dan kasnije.

„Ciljamo 52 iranske lokacije (što predstavlja 52 američka taoca koje je Iran prije mnogo godina zarobio), neke na veoma visokom nivou i od značaja za Iran i iransku kulturu i te mete, kao i sam Iran, BIT ĆE POGOĐENI JAKO BRZO I VEOMA SNAŽNO“, napisao je američki lider na Twitteru.

Njegov istup na Twitteru je uhvatio nespremne zvaničnike administracije i izazvao osude učenjaka, profesora, eksperata za nacionalnu sigurnost i političara iz Demokratske stranke. No, predsjednik je ostao uz ono što je objavio.

„Njima je dozvoljeno da ubijaju naše ljude. Njima je dozvoljeno da muče i od naših ljudi prave invalide. Njima je dozvoljeno da koriste bombe na putevima i raznose naše ljude“, u nedjelju je rekao novinarima koji su putovali sa njim u predsjedničkom avionu Air Force One.

„A nama ne dozvoljavaju da dodirnemo njihove kulturne lokacije? To tako ne može.“

UNESCO-va svjetska baština

Neslaganje između predsjednika i njegovog šefa Pentagona dešava se u vrijeme veoma napetih odnosa sa Teheranom nakon što je u udaru američke bespilotne letjelice u petak ubijen Soleimani, lider iranskih elitnih jedinica Quds, na međunarodnom aerodromu u iračkom Bagdadu.

Soleimanijevo ubistvo je oštro i rapidno eskaliralo situaciju sa Iranom i dovelo do straha do otvorenog sukoba.

Iran je zaprijetio „teškom osvetom“ za ubistvo komandanta, dok su drugi proiranski lideri iz regije, uključujući i čelnika libanskog pokreta Hezbollah Hassana Nasrallaha, također obećali kako će osvetiti ubistvo Soleimanija.

Iz Washingtona tvrde kako su ubili Soleimanija u samoodbrani, s ciljem remećenja njegovih planova da napadne američko osoblje i interese.

Vojni napad na lokacije od kulturnog značaja je ratni zločin prema međunarodnom pravu, te prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koju je podržala Trumpova administracija 2017, kao i prema Haškoj konvenciji iz 1954. i Zaštiti kulturne imovine.

U Iranu se nalaze 22 lokacije UNESCO-ve svjetske baštine.

Među njima su antičke ruševine Persepolisa, velika džamija Isfahana, Palata Goletan u Teheranu gdje je imenovan posljednjih šah Irana 1967. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije