Pentagon demantirao da razmatra slanje 14.000 vojnika u Zaljev

Američki nosač aviona 'USS Abraham Lincoln' u novembru je prošao kroz Hormuski moreuz (EPA)

Pentagon je odbacio izvještaj o tome da Sjedinjene Američke Države razmatraju slanje dodatnih 14.000 vojnika na Bliski istok, a za razlog je navedena rastuća prijetnja od Irana.

Wall Street Journal u srijedu je objavio tekst u kojem piše da bi u tom kontingentu bili i deseci brodova, a citirao je neimenovane američke zvaničnike.

Te novine tvrde da bi američki predsjednik Donald Trump odluku o pojačanju snaga na Bliskom istoku mogao donijeti već ovog mjeseca.

No, Pentagon je odbacio te informacije.

“Da budemo jasni, tekst je netačan. SAD ne razmatra slanje dodatnih 14.000 vojnika na Bliski istok”, napisala je na Twitteru Alyssa Farah, glasnogovornica Pentagona.

Serija napada u Zaljevu

U Zaljevu se u posljednje vrijeme dogodila serija napada na trgovačke brodove, kao i napada dronovima i raketama na ciljeve u Saudijskoj Arabiji, za šta je okrivljen Iran.

Washington je već pojačao vojno prisustvo u Zaljevu i ekonomske sankcije Teheranu, podižući tenzije u regiji.

Sredinom novembra američki nosač aviona USS Abraham Lincoln prošao je kroz Hormuski moreuz, demonstrirajući silu, čime je želio alarmirati saveznike i ukazati na prijetnju od Irana.

U oktobru je američki ministar odbrane Mark Esper objavio da su u Saudijsku Arabiju upućene dvije eskadrile borbenih aviona i dodatni raketni sistemi, s još 3.000 vojnika.

Izvor: Agencije