Pentagon bez odluke o izgradnji zida s Meksikom

Donald Trump
Trump je jednostrano proglasio vanredno stanje (Reuters)

Vršitelj dužnosti ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država Patrick Shanahan izjavio je kako Pentagon još uvijek nije zauzeo konkretan stav o pitanju izgradnje zida na američko-meksičkoj granici, koji je jedan od najkontraverznijih planova američkog predsjednika Donalda Trumpa.

On je rekao da još uvijek nije utvrdio koliko će novca iz Pentagona usmjeriti predsjedniku SAD-a za njegov projekt sprječavanja ulaska ilegalnih migranata.

“Nismo još donijeli nikakvu odluku. Utvrdili smo korake kako ćemo donijeti konkretne odluke o tom pitanju”, kazao je Shanahan novinarima tijekom leta vojnim zrakoplovom, prenosi Anadolija.

‘Poštujemo zakon, slijedimo procedure’

On je kazao kako su vojni analitičari izradili inicijalna izvješća i da će Pentagon o njima raspravljati već u nedjelju.

“Poštujemo zakon, slijedimo procedure i ne kršimo pravila”, kazao je Shanahan.

Izgradnja zida na meksičkoj granici je projekt koji je predsjednik Trump najavio još tijekom predizborne kampanje.

S tim planom se ne slažu demokrati, zbog čega je došlo do privremene blokade američke administracije.

Trump proglasio vanredno stanje

U petak je Trump proglasio izvanredno stanje u SAD-u, kako bi osigurao financiranje izgradnje zida i bez odobrenja Kongresa.

Trumpov ured je izradio plan kojim će se osam milijardi dolara preusmjeriti za izgradnju zida, od čega je 6,1 milijardi dolara s računa koji su prethodno namijenjeni za potrebe Pentagona.

Trump je, prenosi Tanjug agenciju AP, potpisivanjem odluke o uvođenju izvanrednog stanja Shanahanu dao ovlasti da preusmjeri novac za izgradnju zida i da Bijela kuća od Pentagona očekuje 6,1 milijardu dolara.

Izvor: Agencije