Pendarovski za samit zemalja Zapadnog Balkana o proširenju EU-a

Stevo Pendarovski; Ukoliko postoji saglasnost, domaćin samita bi bila Sjeverna Makedonija (Arhiva)

Sjeverna Makedonija, Albanija i druge zemlje regije trebaju nastaviti evropskim putem, zato što druga alternativa ne postoji, poručio je makedonski predsjednik Stevo Pendarovski tokom zajedničke konferencije za medije s albanskim kolegom Ilirom Metom.

On predlaže da zemlje Zapadnog Balkana održe vanredni samit, na kojem će se razgovarati o proširenju Evropske unije i o dobrosusjedskim odnosima, na kojem bi se odbacile sve alternative evropskim integracijama, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, ukoliko postoji saglasnost, domaćin samita bi bila Sjeverna Makedonija.

Provođenje evropske agende

Oba predsjednika saglasila su se da nastave ohrabrivati političke faktore u provođenju evropske agende, a s druge strane, da ubijede evropske lidere da su pregovori sa zemljama regije ulaganje u stabilnost i prosperitet.

Odnose između Skoplja i Tirane makedonski predsjednik je ocijenio kao odlične, a međudržavnu saradnju intenzivnu i plodonosnu.

Pendarovski i Meta su ocijenili da se treba nastaviti putem dobre političke saradnje, ali da se u budućnosti fokusira ekonomski razvoj.

Makedonski predsjednik boravio je u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Albaniji, gdje se, pored sastanka s Metom, susreo i s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Izvor: Agencije