Pendarovski traži da se afera ‘Reket’ istraži do kraja

Stevo Pandurevski: Pravo je postalo politički instrument, a pravda se povlači pred moćnima (EPA)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski pozvao je da se afera “Reket” istraži u cjelosti, jer, kako je naveo, u suprotnom niko neće tretirati tu zemlju kao ozbiljnu.

Zatražio je odgovornost svih umiješanih funkcionera u tu aferu.

“Građani iz dana u dan sve više gube povjerenje u sudove, pravo je postalo politički instrument, a pravda se povlači pred moćnima. Potrebno je da se do kraja istraže svi kriminali prethodne, ali i aktuelne Vlade i da se ne dopusti zastarjevanje predmeta putem takozvane sakrivene amnestije”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Pendarovski je zaključio da je visoka korupcija jedan od najvećih sigurnosnih izazova Sjeverne Makedonije.

Optužena i specijalna tužiteljica

Afera “Reket” postala je poznata javnosti u Sjevernoj Makedoniji i regiji nakon što je italijanski list La verita objavio prisluškivane razgovore optuženih u ovom slučaju.

Bivša šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva i makedonski šoumen Bojan Jovanovski (poznat kao Boki 13) optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, kao i za iznudu 1,5 miliona eura u zamjenu za oslobađanje od pritvora skopskog biznismena Jordana Kamčeva.

Trećeoptuženi u ovoj aferi Zoran Milevski je na prvom ročištu u skopskom Krivičnom sudu priznao krivicu i osuđen je na tri godine zatvora, dok su Janeva i Jovanovski negirali krivicu.

Izvor: Agencije