Pendarovski: Razdvojiti makedonski i albanski put ka Uniji

Stevan Pendarovski: Zašto 'sada, a ne poslije'? Zato što nijedan političar u Evropi nema primjedbu na naš slučaj (EPA)

Makedonski predsjednik Stevo Pendarovski smatra da razdvajanje Sjeverne Makedonije od Albanije na putu ka Evropskoj uniji tako što bi se Skoplju dalo “zeleno svjetlo” za pregovore, a Tirani ne, nije dobro, ali ističe kako je to jedini put naprijed.

“Najveći problem sada je razdvajanje od Albanije. Albanija je sada u rasulu. Opozicija je izašla iz institucija i tenzije rastu. Šta da kažemo? Mi smo imali pozitivne preporuke Evropske komisije ranije, a i ranije smo bili razdvajani”, rekao je on Pendarovski za briselski Euractiv tokom posjete Briselu u četvrtak.

Kako podsjeća, Crnoj Gori je 2011. godine dato “zeleno svjetlo”, Sjeverna Makedonija je bila blokirana zbog veta Grčke; godine 2013. Srbija je otvorila pregovore, a Skoplje je zadržano, uprkos pozitivnoj preporuci.

“U oba slučaja otvaranje pregovora bile su dobre vijesti za regije. Ali, sada smo mi uradili domaći zadatak, potpisali smo sporazum s Grčkom, koji je bio političko čudo”, kazao je Pendarovski.

Balkanski politički kontekst

On je rekao kako bi odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem mogla biti odložena do septembra, jer će rasprava u njemačkom Bundestagu o proširenju biti tek poslije ljetne pauze.

Izrazio je zabrinutost kako bi to moglo biti prekasno, jer bi se politički kontekst na Balkanu mogao promijeniti narednih mjeseci i stvoriti nove probleme.

Skoplje bi, kako kaže, više voljelo da datum otvaranja pregovora bude juni, juli ili august.

“Zašto kažemo ‘sada, a ne poslije’? Zato što nijedan političar u Evropi nema primjedbu na naš slučaj. Niko ne kaže da Sjeverna Makedonija ne zaslužuje to. Niko. Pošto je to tako i kako je i ranije bilo razdvajanja, dajte nam datum, molimo vas”, rekao je Pendarovski.

Izvor: Agencije