Oglasi

Pendarovski: Razdvojiti makedonski i albanski put ka Uniji

Predsjednik Sjeverne Makedonije smatra kako je to jedini put naprijed za njegovu državu, s obzirom na stanje u Albaniji.
Stevan Pendarovski: Zašto 'sada, a ne poslije'? Zato što nijedan političar u Evropi nema primjedbu na naš slučajEPA-EFE

Makedonski predsjednik Stevo Pendarovski smatra da razdvajanje Sjeverne Makedonije od Albanije na putu ka Evropskoj uniji tako što bi se Skoplju dalo "zeleno svjetlo" za pregovore, a Tirani ne, nije dobro, ali ističe kako je to jedini put naprijed.

"Najveći problem sada je razdvajanje od Albanije. Albanija je sada u rasulu. Opozicija je izašla iz institucija i tenzije rastu. Šta da kažemo? Mi smo imali pozitivne preporuke Evropske komisije ranije, a i ranije smo bili razdvajani", rekao je on Pendarovski za briselski Euractiv tokom posjete Briselu u četvrtak.

Kako podsjeća, Crnoj Gori je 2011. godine dato "zeleno svjetlo", Sjeverna Makedonija je bila blokirana zbog veta Grčke; godine 2013. Srbija je otvorila pregovore, a Skoplje je zadržano, uprkos pozitivnoj preporuci.

"U oba slučaja otvaranje pregovora bile su dobre vijesti za regije. Ali, sada smo mi uradili domaći zadatak, potpisali smo sporazum s Grčkom, koji je bio političko čudo", kazao je Pendarovski.

Balkanski politički kontekst

On je rekao kako bi odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem mogla biti odložena do septembra, jer će rasprava u njemačkom Bundestagu o proširenju biti tek poslije ljetne pauze.

Izrazio je zabrinutost kako bi to moglo biti prekasno, jer bi se politički kontekst na Balkanu mogao promijeniti narednih mjeseci i stvoriti nove probleme.

Skoplje bi, kako kaže, više voljelo da datum otvaranja pregovora bude juni, juli ili august.

"Zašto kažemo 'sada, a ne poslije'? Zato što nijedan političar u Evropi nema primjedbu na naš slučaj. Niko ne kaže da Sjeverna Makedonija ne zaslužuje to. Niko. Pošto je to tako i kako je i ranije bilo razdvajanja, dajte nam datum, molimo vas", rekao je Pendarovski.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.