Oglasi

Pendarovski: Promijenili smo i ime zemlje zbog pregovora s EU-om

Predsjednik Sjeverne Makedonije je upozorio da će Evropska unija izgubiti na vjerodostojnosti ako ne dođe do početka pristupnih pregovora.
Stevo PendarovskiPendarovski: Imamo razumijevanje za unutarnje probleme i procese u EU-u, ali moraju shvatiti da Z. Balkan ne treba biti ostavljen po straniEPA-EFE/Arhiva

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski upozorio je Evropsku uniju da će, ako ne dođe do početka pristupnih pregovora sa njegovom zemljom, Unija izgubiti na vjerodostojnosti.

On je u intervjuu bečkom dnevniku Die Presse kazao da je njegova zemlja promijenila i svoje ime da bi dobila pristupne pregovore.

"To do sada nijedna zemlja kandidat nije učinila", poručio je Pendarovski, prenosi Tanjug.

Ukoliko pristupni pregovori budu dalje odlagani, EU će izgubiti na vjerodostojnosti i, kako kaže, euroentuzijazam će drastično biti smanjen.

"Građani su nas pitali zašto moramo mijenjati ime naše zemlje. Mi smo im rekli - kako bismo mogli postati dio EU-a. Ispunili smo sve. Sada građani pitaju zašto ponovo dolazi do odlaganja", prenio je Pendarovski.

Uskoro pristupanje NETO-u

Kazao je da narednih mjeseci očekuje i pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u.

Govoreći o migrantima, Pendarovski je kazao da u njegovoj državi, koja se nalazi na takozvanoj balkanskoj ruti, nije primjećeno povećanje vala migranata iz Turske.

"Do sada nismo uočili značajan rast broja migranata", istakao je on.

Rekao je da je uvijek moguće da izbjeglice žele iz Grčke da koriste rutu preko Sjeverne Makedonije, kako bi došli do sjevernijih zemalja EU-a.

Međutim, kako objašnjava, aktuelna situacija nije ni približno uporediva sa 2015. i 2016. godinom, kada je milion ljudi prošlo kroz Sjevernu Makedoniju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.