Pendarovski stupio na dužnost predsjednika Sjeverne Makedonije

Novi predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski stupio je na dužnost.

Pendarovski je peti predsjednik te republike, prvi nakon promjene imena zemlje u Sjeverna Makedonija.

Polaganju zakletve u Sobranju prisustvovali su predsjednici Bugarske, Srbije, Albanije, Kosova, kao i grčki ministar vanjskih poslova. 

Pendarovski je poručio je da će biti predsjednik svih građana – i onih koji nisu glasali za njega, kao i onih politički neopredijeljenih.

U svom prvom obraćanju u svojstvu šefa države istakao je da smatra da Sjeverna Makedonija ima dobre odnose sa svim susjedima, što je, ističe, posebno važno imajući u vidu geografski položaj njegove zemlje i strukturu stanovništva.

Pendarovski je kazao da će raditi posvećeno na sprovođenju najvažnijih državnih interesa, da će povećati diplomatsku aktivnost kako bi država što prije postala članica NATO-a i otpočela proces pristupanja EU-u.

Najavio da nema političkog revanšizma

Kako je ranije saopšteno u Skoplju, na inauguraciju su bili pozvani i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, šefica diplomatije EU-a Federica Mogherini, evropski komesar za proširenje Johannes Hahn i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ali niko od njih nije prisustvovao svečanosti.

Pendarovski je prvi predsjednik Severne Makedonije nakon promjene imena države, a peti od sticanja samostalnosti države.

Novoizabrani predsjednik Sjeverne Makedonije je, nakon što je jučer dobio zvaničnu potvrdu državne izborne komisije da je izabran za šefa države, najavio da će učestvovati u reformama obaveštajnih službi koje su pod nadzorom predsjednika, prenio je Tanjug.

MIA prenosi da će se Pendarovski o zakonima koje nije potpisao dosadašnji predsednik Ðorge Ivanov konsultovati sa svojim pravnim timom, koji će formirati sljedeće sedmice.

Prema riječima Pendarovskog, politički revanšizam neće postojati ni u institucijama koje su u nadležnosti predsjednika, niti u predsjedničkom kabinetu. 

„Svi oni koji rade profesionalno nastavit će da rade, a svako ko krši zakon treba da odgovara“, naglasio je novi šef države.

Izvor: Al Jazeera i agencije