Pendarovski potpisao ukaz o pristupanju NATO-u

Pendarovski: 'Na ovo smo čekali gotovo 30 godina, ali isplatilo se' (EPA)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski potpisao je u srijedu Ukaz o proglašenju Zakona o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma, čime ta zemlja i formalno postaje članica NATO-a.

“Na ovo smo čekali gotovo 30 godina, ali isplatilo se. Neka nam je sa srećom”, rekao je on nakon potpisivanja Ukaza u Skoplju, navodi se u saopćenju iz njegovog kabineta dostavljenom Tanjugu.

U utorak je u Sobranju sa 114 glasova za i nijednim protiv usvojen Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma.

Čeka se odluka Španije

Nakon što Protokol usvoji španski parlament, Sjeverna Makedonija i zvanično će postati 30. članica Alijanse.

Zbog prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april odlučeno je da Protokol o pristupanju NATO-a bude ratificiran ranije, odnosno prije ratifikacije u svim zemljama članicama NATO-a, a kako Sjeverna Makedonija ne bi odgodila ulazak u NATO zbog izbornog procesa.

Prijedlogom Zakona o ratifikaciji sporazuma, koji je Vlada u Skoplju usvojila 28. decembra 2019, predviđeno je da Sporazum o pristupanju NATO-u “stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu [Sjeverne Makedonije] i da bude deponiran u Washingtonu do dana kada Španija ratificira Protokol o stupanju Sjeverne Makedonije u punopravno članstvo u Alijansi”.

Ideju za uvjetnu ratifikaciju prva je u javnosti iznijela makedonska opozicija, pozivajući se na iskustvo Crne Gore, koja je dokumente neophodne za članstvo u NATO-u ratificirala u aprilu 2017, dok su Holandija i Španija tek sljedećeg mjeseca ratificirale protokol za članstvo te zemlje u Alijansi.

Postupak počeo 2018.

Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u potpisan je u sjedištu Alijanse u Briselu u februaru prošle godine i dosad ga je ratificiralo 28 država.

Španija je, nakon formiranja vlade, odmah počela taj proces, ali zbog kompleksnosti neće biti završen prije raspuštanja parlamenta u Skoplju.

Sjeverna Makedonija počela je postupak priključenja NATO-u u drugoj polovini 2018. nakon što je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu dobila 12. jula te godine, na samitu Alijanse u Briselu.

Izvor: Agencije