Pendarovski: Naći rješenje za Kosovo ali uz garancije

Ne treba se dozvoliti da se zatvori kosovsko pitanje, a da se otvore 2-3 druga u regiji, rekao je Pendarovski (Reuters)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bez međunarodne zajednice nema dogovora Beograda i Prištine te ponavlja stav da je protiv promjene granica kao jednog od mogućih rješenja kosovskog pitanja, javlja Tanjug.

Govoreći za Radioteleviziju Srbije, Pendarovski je rekao kako “vodi računa o svojoj državi”, te smatra da je najbitnije (za Kosovo) da ostane u granicama u kojima jeste”.

Podsjetio je i kako je njegova ranija izjava po tom pitanju naišla na negativne reakcije Vlade Srbije, što je, kaže, “legitimno”.

“Nemam problem s tim. Vodim računa o svojoj državi. Najbitnije je da država ostane u granicama u kojima jeste”, rekao je Pendarovski.

‘Volja Beograda i Prištine suštinska’

Smatra i kako “bez međunarodne zajednice nema dogovora, iako je volja Beograda i Prištine suštinska”.

“Ne treba se dozvoliti da se zatvori kosovsko pitanje, a da se otvore dva-tri druga u regionu, kao i da ne dođe do domino efekta”, rekao je Pendarovski.

Čak i ako dođe do promjene granica, kaže Pendarovski, međunarodni faktor mora pružati garancije da će rješenje između Beograda i Prištine važiti samo za njih.

“Međutim, mislim da će biti katastrofa ako krenu da se mijenjaju granice po cijeloj bivšoj Jugoslaviji ili jugoistočnoj Evropi”, istakao je Pendarovski. Smatra da je riječ o “anahronom rješenju”, prenosi Tanjug.

Očekuje međunarodne garancije da, ukoliko dođe do rješenja koje podrazumijeva promjenu granica, to neće pogoditi Sjevernu Makedoniju i njen teritorijalni integritet.

Ne želi članstvo u Evropskoj ekonomskoj zoni

Komentarišući svoj prijedlog o samitu Zapadnog Balkana i EU kako bi se odbacile alternative evropskim integracijama, Pendarovski kaže da Sjeverna Makedonija “sebe ne vidi kao susjede EU”, već da su to, objašnjava, zemlje istočnog partnerstva, Moldavija i centralnoazijske, kao i sjevernoafričke države.

“Pregovaramo da bismo postali članice. Našoj delegaciji je na jednom od sastanaka u Briselu nezvanično rečeno da se u visokim evropskim krugovima razmišlja o alternativi za članstvo koja se zove Evropska ekonomska zona. To je vid šireg evropskog tržišta, ali ne da budete član političkih institucija”, naglasio je Pendarovski.

Ističe da je njegova ideja o samitu Zapadnog Balkana i EU da se jasno kaže da se time ne zadovoljavamo.

“Mislim da svi koji smo time pogođeni treba da potpišemo deklaraciju, da nam poslije toliko godina ne pada na pamet da se zadovoljimo članstvom u Evropskoj ekonomskoj zoni”, zaključio je Pendarovski.

Izvor: Agencije