Pence u Podgorici: SAD ostaje partner Zapadnom Balkanu

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence napustio je Podgoricu nakon dvodnevne posjete Crnoj Gori, susreta sa balkanskim zvaničnicima i učešća na samitu Američko-jadranske povelje.

Prethodno je izjavio da Washington ostaje partner Zapadnom Balkanu i kako će nastaviti posebno podržavati Dejtonski sporazum i dijalog Beograda i Prištine, uz poruku da svi dijele istu viziju jedinstvene i slobodne Evrope.

Pence je, u obraćanju na samitu Američko-jadranske povelje, rekao kako SAD želi da bude partner kako bi se na Balkanu ojačalo demokratsko društvo i sloboda štampe, dodajući da je to osnova prosperiteta.

Također će, kako je istakao, SAD nastaviti promovirati odnose američkih oružanih snaga sa snagama regije u cilju profesionalizacije vojski regije.

„SAD će biti partner kako bi se smanjila zavisnost Balkana od ruske vojne opreme“, podvukao je Pence.

On je naveo kako kolektivna odbrana zahtijeva privrženost svih zemalja članica, te podsjetio na riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa da države treba tome i finansijski doprinijeti, apostrofirajući cifru od najmanje dva posto BDP-a za odbranu.

Pence je pozvao na dalje jedinstvo u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), posebno upozorivši na strane borce-povratnike, koji se vraćaju u svoje zemlje, pa tako i na Zapadni Balkan.

Posebno se osvrnuo na Rusiju i njenu ulogu na Zapadnom Balkanu.

„Rusija nastavlja pokušavati da iscrtava nove međunarodne granice silom. Na Zapadnom Balkanu je nastojala da destabilizira regiju, podijeli demokratije i vas međusobno“, rekao je Pence.

„Zapadni Balkan ima pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti.“

Hotel Klinton umjesto Hilton

Crnogorski premijer Dušan Marković, u dobrodošlici američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu, napravio je gaf rekavši kako će Samit lidera Američko-jadranske povelje biti održan u hotelu „Klinton“, umesto „Hilton“.

Inače, Pence koji je jučer popodne doputovao u Crnu Goru i sam je odsjeo u tom hotelu.

„Očekujem otvorenu i konkretnu razmjenu mišljenja lidera članica američko-jadranske povelje na specijalnom samitu, kasnije tokom dana, u hotelu K… u hotelu Klinton“, rekao je Marković.

Budućnost Balkana je na Zapadu

Nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, Pence je kazao kako je budućnost država Zapadnog Balkana na Zapadu. On je poručio kako su svi saveznici NATO-a podjednako značajni, te kako u Alijansi smatraju da nema malih saveznika.

Pence je rekao kako je velika čast biti danas u Crnoj Gori, te zajednički proslaviti uspjeh te zemlje u pristupanju NATO-u. Drugi čovjek SAD-a je rekao i kako je crnogorski prijem u NATO „historijski uspjeh samo deset godina nakon vaše nezavisnosti“.

„I mi vam čestitamo na tom velikom uspjehu. U NATO-u postoje male i velike zemlje, ali mi smatramo da nemamo male saveznike. Svi naši saveznici su podjednako značajni i cijenimo vaš doprinos NATO-u“, rekao je Pence.

Marković je, u obraćanju javnosti nakon razgovora s Penceom, rekao kako je „današnji dan potvrda da se naporan i posvećen rad isplate“, te kako je Crna Gora primjer za to.

„Našu sudbinu smo vezali za vrijednosti koje promoviše i brani NATO savez. Današnji dan je potvrda da u međunarodnoj zajednici ne postoje veliki i mali, jedino kad je riječ o veličini i brojnosti neke zemlje, ali ne kad je riječ o pripadnosti idealima“, rekao je šef crnogorske Vlade.

Američko-jadranska povelja u Podgorici je do sada najvažniji međunarodni skup održan u Crnoj Gori jer su pozivi za učešće upućeni čelnicima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, koji uz Crnu Goru čine Povelju, kao i državama sa statusom promatrača – Srbiji, Kosovu i Sloveniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije