Pence: Trump privržen saradnji i podržava ujedinjenu Evropu

Mike Pence, Jean-Claude Juncker, EU, Europska unija, Europska komisija, SAD
Juncker je prije sastanka s Mikeom Penceom rekao da SAD treba ujedinjenu Evropu u svakom smislu (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u ponedjeljak da je predsjednik Donald Trump privržen suradnji s Europskom unijom na zajedničkim ciljevima mira i prosperiteta, dok su europski čelnici Donald Tusk i Jean-Claude Juncker istaknuli da je Americi potrebna snažna EU.

“Imam privilegij u ime predsjednika Trumpa izraziti snažnu privrženost Sjedinjenih Američkih Država nastavku suradnje i partnerstva  s EU-om”, rekao je Pence nakon sastanka s Tuskom, kako prenosi Hina.

“Kakve god bile razlike, naša dva kontinenta dijele isto naslijeđe, iste vrijednosti i, iznad svega, isti cilj promicanja mira i prosperiteta kroz slobodu, demokraciju i vladavinu prava. I mi ostajemo privrženi tim ciljevima”, kazao je Pence.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da je Penceu postavio tri pitanja: slaže li se SAD s očuvanjem postojećeg međunarodnog poretka na temelju međunarodnog prava, o značenju zajedničke sigurnosti u okviru NATO-a i može li EU računati ne nedvosmislenu potporu ideji ujedinjene Europe.

Tusk: Ideja NATO-a nije zastarjela

“Na sva tri pitanja dobio sam odgovor ‘da'”, kazao je Tusk.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je prije sastanka s Penceom da SAD “treba ujedinjenu Europu u svakom smislu”.

“Sada nije trenutak da se Europa dijeli u nekadašnje nacionalne i provincijske kategorije”, rekao je Juncker.

Tusk je na konferenciji za novinare spomenuo nedavne Trumpove izjave o zastarjelosti NATO-a.

“Naša se sigurnost temelji na NATO-u i najtješnoj mogućoj transatlatnskoj suradnji. Moramo raditi zajedno na modernizaciji oblika suradnje. Neki od njih doista mogu biti bolji, ali mi bismo se trebali složiti o jednoj stvari: ideja NATO-a nije zastarjela, kao što nisu ni vrijednosti koje leže u njegovim temeljima”, kazao je Tusk.

“Previše se toga dogodilo posljednjih mjeseci u Vašoj zemlji i u EU-u, previše je novih i ponekad iznenađujućih mišljenja izneseno o našim odnosima i našoj sigurnosti da bismo se pretvarali da je sve kao što je nekad bilo”, dodao je Tusk.

Pence je u Brisel doputovao iz Muenchena, gdje je sudjelovao na konferenciji o sigurnosti.

Njegov je posjet posljednji u okviru europske turneje trojice visokih dužnosnika Trumpove administracije.

Pence se sastao s Tuskom, Junckerom, visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, a kasnije je predviđen susret i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

U nedjelju navečer sastao se s belgijskim premijerom Charlesom Michelom.

EU i SAD moraju tješnje sarađivati

Prošli su tjedan trojica visokih dužnosnika SAD-a posjetila Europu, nastojeći umiriti europske saveznike uznemirene neobičnim izjavama predsjednika Trumpa o “zastarjelosti” NATO-a i Brexitu kao pozitivnom potezu, koji bi trebale slijediti i druge zemlje članice.

Pence je istaknuo i važnost zajedničke borbe protiv terorizma i ponovio da Amerika neće popuštati Rusiji glede Ukrajine.

“Za učinkovitu borbu protiv terorizma EU i SAD moraju tješnje surađivati i razmjenjivati obavještajne podatke”, rekao je Pence.

Iako će SAD tražiti novi temelj za suradnju s Moskvom, neće popuštati Rusiji, kazao je Pence i pozvao obje strane na poštivanje primirja u Ukrajini.

Izvor: Agencije