Pence poziva Evropu da prizna Guaida, upozorava na Kinu i Iran

Mike Pence, Angela Merkel
Mike Pence je u Minhenu govorio nakon Angele Merkel (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence pozvao je u subotu cijelu Europsku uniju da prizna venezuelskog oporbenog vođu Juana Guaidoa za predsjednika i ponovio zahtjev da se Unija povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

EU je odbila američki zahtjev da se povuče iz sporazuma potpisanog s Iranom 2015. godine u Beču i, umjesto toga, uspostavila mehanizam trgovine koji bi trebao zaobići američke sankcije protiv Teherana.

Guaido, koji se, uz američku i međunarodnu potporu, proglasio prijelaznim predsjednikom Venezuele, zaslužuje da ga prizna “ostatak svijeta”, rekao je Pence na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, kako prenosi Hina.

‘Maduro, dikatator koji treba otići’

Nicolasa Madura, izabranog za predsjednika Venecuele prošle godine na izborima koje oporba smatra nepoštenima, nazvao je “diktatorom koji treba otići s vlasti”.

Blizu 20 zemalja članica EU-a, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Španjolsku i Hrvatsku, priključili su se SAD-u u priznavanju Guaida i pritisku na Madura da sazove nove izbore.

“Vrijeme je da ostatak svijeta učini više. Još jednom stari svijet mora ustati u zaštitu slobode u novome svijetu. Pozivamo EU da stane uz slobodu i prizna Guaidoa za jedinog legitimnog predsjednika Venezuele”, istaknuo je Pence.

Drugi čovjek SAD-a Uniju je pozvao da bude oprezna koristeći opremu kineske telekomunikacijske kompanije Huawei.

“SAD je bio vrlo jasan prema svojim partnerima u području sigurnosti u vezi prijetnje koju predstavljaju Huawei i ostale kineske telekomunikacijske tvrtke”, kazao je Pence.

Ozbiljno shvatiti prijetnju Huawei

Rekao je da one “pružaju ogromnom sigurnosnom aparatu u Pekingu pristup svim podacima o našoj mreži i opremi”.

“Moramo zaštititi svoju osjetljivu telekomunikacijsku infrastrukturu i Amerika poziva svoje partnere da budu oprezni”, naglasio je, prenosi Fena.

Zatražio je od saveznika da ozbiljno shvate “prijetnju” koju predstavlja Huawei u procesu traženja partnera za stvaranje bežićne mreže G5.

Istovremeno, Kina odbacuje američke optužbe i tvrdi da Washington nije pružio nikakav dokaz da je Huawei prijetnja američkoj nacionalnoj sgurnosti, prenosi AP.

Pence je, također, rekao kako je oslobođeno posljednje uporište skupine Islamska država Irak i Levant – ISIL u Siriji, prenosi Anadolija.

“U ovom trenutku je duž Eufrata oslobođena i posljednja milja teritorija na kojem se vijorila crna ISIL-ova zastava”, kazao je Pence.

On je podsjetio na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da borbu protiv ISIL-a prepusti partnerima u regiji i povuče trupe kući.

Angele Merkel brani multilateralizam

“Ali, to je promjena u taktici, a ne promjena u misiji. SAD će nastaviti surađivati sa svim našim saveznicima kako bi nastavili hvatati ostatke ISIL-a, gdje god se pojavi njihova ružna glava”, istaknuo je Pence.

Pence je na konferenciji govorio nakon njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je pred politčarima i diplomatima iz cijeloga svijeta snažno branila multilateralizam, nasuprot politici predsjednika Trumpa “Amerika na prvome mjestu”.

Berlin je zabrinut za multilateralnu suradnju nakon povlačenja SAD-a pod Trumpom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariški klimatski pakt i iranski nuklearni sporazum, dogovor o zabrani nuklearnih projektila srednjeg dometa – INF i Trumpovih jednostranih odluka o povlačenju iz Sirije i Afganistana.

Izvor: Agencije