Oglasi

Pence poručio Suu Kyi: Nasilje nad Rohinjama je neoprostivo

Pod prijetnjom vojske i budističke milicije, više od 720.000 Rohinja pobjeglo je iz Mijanmara od avgusta 2017.
Pence rekao Aung San Suu Kyi da je "nestrpljiv da sazna o napretku" postignutom kako bi krivci za zločine odgovarali za svoja djelaEPA

Nasilje koje je nagnalo stotine hiljada Rohinja da pobjegnu iz Mijanmara "neoprostivo" je, kazao je američki potpredsjednik Mike Pence mijanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi u okviru samita u srijedu u Singapuru. 

Pence je osudio "nasilje i progone" čije su žrtve pripadnici te muslimanske manjine u Mijanmaru, u razgovoru s čelnicom kojem su prisustvovali novinari. 

Rekao je Aung San Suu Kyi da je "nestrpljiv da sazna o napretku" postignutom kako bi krivci za te zločine odgovarali za svoja djela.

Izbjeglički kampovi u Bangladešu

Pod prijetnjom vojske i budističke milicije, više od 720.000 pripadnika te muslimanske manjine u većinom budističkoj zemlji, pobjeglo je iz Mijanmara od avgusta 2017.

Žrtve "genocida", po UN-u, žive otada u velikim izbjegličkim kampovima u Bangladešu. 

Aung San Suu Kyi nekada je bila slavljena kao ikona borbe protiv mijanmarske diktature, a njen ugled kao zaštitnice sloboda ugrožen je njezinim odbijanjem da osudi nasilje nad Roinjama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.