Pence nije došao na večeru s Kim Yong-namom

Mike Pence, Kim Yo-jong i Kim Yong-nam sjedili su blizu jedno drugog na svečanosti otvaranja Igara (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence nije došao na svečanu večeru povodom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu, na kojoj je trebao sjediti zajedno za stolom sa šefom sjevernokorejske države Kim Yong-namom.

Pence se prethodno, nakon otvaranja Igara, ipak nakratko sastao s Kimom iako su pokušali izbjeći susret licem u lice, javlja agencija Yonhap.

Britanski mediji prenose da je Pence u Južnu Koreju kao gosta doveo Freda Warmbiera, oca mladog Amerikanca Otta Warmbiera, koji je preminuo nakon što je pušten iz zatvora u Sjevernoj Koreji.

Pencea i Kima dočekao je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in uoči svečanog otvaranja Igara, ali je potpredsjednik SAD-a otišao s prijema nakon pet minuta, navodi južnokorejska agencija.

Pence, Kim Yo-jong i Kim Jong-nam sjedili blizu

Dok su se i Moon i japanski premijer Shinzo Abe rukovali s Kimom, Pence nije, rekli su neimenovani južnokorejski dužnosnici.

Po dolasku na ceremoniju otvaranja Igara predsjednik Moon rukovao se s Kim Yo-jong, sestrom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Mediji su prenijeli da su Pence, Kim Yo-jong i Kim Yong-nam sjedili blizu jedno drugog na svečanosti otvaranja Igara.

Agencija Yonhap najavljuje da će se Moon u subotu sastati sa sjevernokorejskim izaslanstvom.

Moon je izrazio nadu da će dan kad su u Pyeongchangu otvorene Zimske olimpijske igre biti upamćen kao “dan kad je počeo mir”.

Sastanak Guterresa i Kima

S Kim Yong-namom sastao se i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, potvrdio je Guterresov glasnogovornik Farhan Haq novinarima u New Yorku.

“Guterres je imao kratku razmjenu mišljenja s Kimom i ponovio svoja očekivanja i nadu da će sve strane koristiti dijalog kako bi postigle mirnu denuklearizaciju Korejskog poluotoka”, rekao je Haq.

Guterres i Kim sudjelovali su na ceremoniji otvaranja Igara i potom na večeri, kojoj je domaćin bio južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Haq ne vjeruje da se Guterres sastao i s Kim Yo-Jong, sestrom sjevernokorejskog čelnika.

Izvor: Agencije