Pence i Pompeo stigli u Tursku, sastat će se s Erdoganom

Pence i Pompeo: Delegacija je dio napora Washingtona da se vrati kontrola u haotičnoj situaciji u Siriji (EPA)

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence i državni sekretar Mike Pompeo sastat će se s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari u četvrtak kako bi prenijeli zahtjev predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da Erdogan ispregovara prekid vatre u Siriji i ponove Trumpovu poruku da će uvesti ekonomske sankcije ako ga se on ne bude pridržavao.

Predsjednikovo slanje delegacije, u koju će biti uključeni i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert C. O'Brien te specijalni izaslanik State Departmenta za sirijska pitanja James F. Jeffrey, dio je oštrog napora da se vrati kontrola u haotičnoj situaciji u Siriji, u kojoj su ugrožene američke snage dok se pripremaju za odlazak, prenosi Fena.

“Želimo vratiti naše vojnike kući nakon toliko godina. Oni su najveći ratnici na svijetu”, rekao je Trump ranije ove sedmice, podsjeća New York Times.

Trump je iznenadio vlastitu vojsku kad je naredio povlačenje svih 1.000 američkih vojnika sa sjevera Sirije, koji su se borili protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), zajedno sa sirijskim Kurdima.

Povlačenje snaga, uoči prekogranične ofanzive Turske, natjeralo je sirijske Kurde da se obrate za podršku vladi predsjednika Sirije Bashara al-Assada te Rusima.

Prva Penceova posjeta Turskoj

Trump je dugo smatrao lične odnose sa čelnicima, uključujući Erdogana, ključnim za ostvarenje svojih vanjskopolitičkih ciljeva.

No, neuspjeh u telefonskom pozivu 6. oktobra da stavi do znanja koje će biti posljedice za Erdogana ako pošalje svoje trupe u Siriju primorao je Bijelu kuću da se nosi s posljedicama.

“Administracija je odlučna održati sigurnost u regiji, sigurnost civila i kontinuirano privođenje ISIL-ovih boraca”, istakao je Pence u utorak.

Pence nema veliko iskustvo u pregovorima s Erdoganom – ovo putovanje bit će mu prva diplomatska posjeta Turskoj, ali ga je Trump više puta slao kao izaslanika.

Pompeo, koji tvrdi da predsjednik nije dao Erdoganu “zeleno svjetlo” za prelazak u Siriju, trebao bi dodati diplomatsku težinu tim dešavanjima.

Izvor: Agencije