Pence čestitao Crnoj Gori za suprotstavljanje Rusiji

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence poručio je iz Podgorice, na svečanoj večeri priređenoj njemu u čast, da “Crna Gora ima vodeću ulogu u obrani stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana”.

“Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska, nadahnjuje svijet i ja vam čestitam na tome”, rekao je Pence, poručujući crnogorskim političarima da “SAD cijeni snažno savezništvo i prijateljstvo” koje ima sa Crnom Gorom kroz NATO.

“Uvjeravam vas da sam ovdje kao dokaz činjenice da Amerika nema male partnere, već samo ima snažne partnere. I vjerujem da je moje prisustvo samo prvi korak”, dodao je.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović također je poručio kako “veoma cijeni tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i SAD-a”.

Pence je u popodnevnim satima stigao u službeni dvodnevni posjet Crnoj Gori gdje će se susresti s najvišim crnogorskim i regionalnim dužnosnicima.

Predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković sa suprugom dočekao je Pencea i suprugu Karen na podgoričkom aerodromu.

“Posjeta potpredsjednika SAD-a još jedna je potvrda odličnih političkih odnosa Crne Gore i SAD-a i strateškog partnerstva dviju zemalja”, poručeno je iz crnogorske Vlade.

Pence će se sastati s premijerom Markovićem, te sudjelovati na summitu Jadranske povelje koji će okupiti lidere zemalja članica te asocijacije – Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, te promatrača – Kosova, Srbije i Makedonije.

Kako je riječ o najvišem američkom dužnosniku koji posjećuje Crnu Goru od obnove njene neovisnosti, kao i najvažnijem međunarodnom skupu održanom u toj zemlji, mjere osiguranja u Podgorici podignute su na maksimum.

‘Posjeta vijeka’

Deutsche Welle prenosi kako se posjet američkog potpredsjednika Crnoj Gori u toj državi ocjenjuje kao “posjeta vijeka” tokom koje bi Pence “trebao potvrditi strateško partnerstvo dvije zemlje, ali i uputiti jasnu poruku Rusiji”.

“Posjetu američkog potpredsjednika doživljavam kao izuzetno priznanje Crnoj Gori za vrijedne rezultate na planu političkog razvoja, ostvarene od referenduma do danas”, rekao je za DW Ivan Vuković, docent na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Novinar dnevnog lista Vijesti Darvin Murić podsjeća kako Pence dolazi u Crnu Goru dolazi iz Gruzije, te da je prethodno posjetio Estoniju.

“Cijela Penceova turneja se zapravo može tumačiti kao poruka Rusiji. Dovoljno je vidjeti da su mu u agendi Estonija, Gruzija i Crna Gora, države koje se pokušavaju izvući iz uticaja Rusije, države koje treba uvjeriti da su SAD uz njih”, navodi Murić.

“Penceova evropska turneja mogla bi se razumjeti i kao svojevrstan geopolitički manevar čiji je osnovni cilj da podsjeti zvaničnu Moskvu da prostor za njeno agresivno ponašanje na međunarodnom planu nije neograničen”, ukazao je Vuković.

Pence je u Estoniji obećao kako će SAD zaštititi NATO-saveznike od napada, uključujući i baltičke države, koje s nervozom promatraju sve veće vojno prisustvo Rusije u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije