Penava napustio HDZ, na izbore najvjerovatnije sa Škorom

Penava: 'I bivši predsjednik Josipović i Kukuriku vlada znaju što znači imati Vukovar protiv sebe' (Al Jazeera)

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potvrdio je u srijedu da napušta HDZ, na parlamentarne izbore najvjerovatnije izlazi na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, a do daljnjeg će predstavljati nezavisnu političku opciju u Vukovaru, prenijela je Hina.

Ranije je saopćeno da je Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije raspustio u srijedu tijela vukovarske Gradske organizacije HDZ-a i za povjerenika imenovao Nikolu Mažara.

Osim Penave, koji je zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, iz te stranke izlaze i nastavljaju djelovati nezavisno predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Damir Barna, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici osnovnih organizacija.

“Ovo je za nas jedan izuzetno težak i emotivan trenutak. Da, napuštamo HDZ, to je svima jasno. To nam nije drago i mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrati, naravno, ovo prvo”, rekao je Penava na konferenciji za novinare.

HDZ-u je spočitao “sramotnu šutnju” kad je riječ o procesuiranju zločina počinjenih nad Vukovarom 1991. Tvrdi i da je iz centrale HDZ-a traženo da i oni, na lokalnom nivou, šute i previše ne potenciraju pitanja vezana uz kažnjavanje ratnih zločina nad Vukovarcima. Sramotnim je ocijenio to što, kako je rekao, u Hrvatskoj niko nije procesuiran za zločine i razaranje Vukovara.

Vukovar korišten u marketinške svrhe

Kao drugi razlog napuštanja HDZ-a spomenuo je privredu, rekavši da je svih ovih godina Vukovar korišten u marketinške svrhe, dok je izostala prava i efikasna podrška vukovarskoj privredi. “Po prvi puta u mandatu ove Vlade su najveća vukovarska poduzeća dovedena u opasnost sa svojim poslovanjem jer su izgubila prava koja su im dana Zakonom o obnovi i razvoju grada Vukovara jer su uvedena pravila o potporama male vrijednosti”, kazao je.

Kao posljednje i ključno u donošenju odluke naveo je popis stanovništva. “Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar nevjerojatnim dogovorom da manjinci popisuju manjince, a za što će teret tog dogovora ponovno snositi građani grada Vukovara. Još jednom je ustupak prema koalicijskom partneru stavljen ispred interesa Republike Hrvatske, građana grada Vukovara, ispred žrtve”, rekao je Penava.

Kazao je i da se s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem nije čuo od unutarstranačkih izbora, kada mu je čestitao. Podsjetio je i da nije, iako je mogao, aktivirati saborski manadat u tek raspuštenom sazivu Sabora, i to prije svega zato što se želio posvetiti Vukovaru i građanima Vukovara.

Na pitanje novinara kako namjerava sarađivati s HDZ-om ako na listi Domovinskog pokreta uđe u Sabor, a Domovinski pokret postizborno koalira s HDZ-om Penava je rekao da nije isključiv i da je spreman na saradnju ako će ona donijeti korist za Vukovar.

Spreman odgovoriti na moguće prijetnje

Kazao je i da nakon svega ne očekuje odmazdu iz HDZ-a, ocijenivši da je ovo što se dogodilo u Vukovaru s njegovim istupanjem iz stranke i vodstva gradske organizacije krupna i teška odluka cijelog vukovarskog Gradskog odbora HDZ-a nakon koje definitivno padaju i posljednje maske. Također je rekao da Plenković nikad nije na njega vršio neki pritisak.

“Gdje je odgovornost HDZ-a i predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića zato što će biti još jedan premijer u nizu koji nije napravio ništa po pitanju pravde za žrtve Vukovara?”, pitao je Penava.

Poručio je i da je spreman odgovoriti na svaki eventualni budući pritisak i prijetnje koje bi mogle doći.

“Ukoliko bilo kome padne na pamet da krenu na ljude samo zato što drugačije razmišljaju, neka krenu. Mislim da me svi znate dovoljno dobro i da će odgovor biti kakav će biti. I bivši predsjednik Ivo Josipović i Kukuriku vlada [kojoj je na čelu bio Zoran Milanović] znaju što znači imati Vukovar protiv sebe”, rekao je Penava.

“Onaj tko na Vukovar krene đonom dobit će lakat”, poručio je gradonačelnik tog grada.

Izvor: Agencije