Oglasi

Pena Nieto preuzeo dužnost predsjednika

Povrijeđeno nekoliko demonstranata koji su se sukobili s policijom tokom masovnih demonstracija ispred Parlamenta.
Pena Nieto prekida 12-godišnju vladavinu konzervativne Stranke nacionalne akcije Reuters

Novoizabrani meksički predsjednik Enrique Pena Nieto službeno je položio zakletvu pred poslanicima i senatorima u zgradi meksičkog Parlamenta.

Ispred zgrade Parlamenta, nekoliko ljudi je povrijeđeno nakon što je došlo do sukoba između policije i nekoliko hiljada demonstranata, koji se protive predsjednikovom planu reformi.

"Opredijeljeni smo za mirnu, zakonitu i transparentnu tranziciju vlasti, za zaštitu političke, privredne i društvene stabilnosti nacije. Meksikanci su pokazali demokratsku zrelost i institucionalnu solidarnost", kazao je Pena Nieto.

Dosadašnji meksički predsjednik Felipe Calderon predao je u noći s petka na subotu vlast Peni Nietu na simboličnoj svečanosti u nacionalnoj palati u centru Mexico Cityja.

Novi meksički predsjednik, 46-godišnji advokat, predstavnik je nove generacije političara Institucionalne revolucionarne stranke (PRI), koja je upravljala zemljom između 1929. i 2000. godine.

PRI s Penom Nietom prekida 12-godišnju vladavinu konzervativne Stranke nacionalne akcije (NAP) s predsjednikom Vicenteom Foxom od 2000. do 2006. i Felipeom Calderonom od 2006. do 2012. godine.

Pena Nieto pobijedio je na predsjedničkim izborima, na kojima se glasa u samo jednom krugu, s 39 posto glasova.

Bolji standard i borba protiv kriminala

Šira javnost ga je upoznala još 2005. godine kada je izabran za guvernera savezne države Meksiko.

"On je svjež, veoma privlačan i donosi nove ideje o upravljanju zemljom", rekao je za AFP predsednik PRI-ja Pedro Joaquin.

Tokom predizborne kampanje Pena Nieto obećao je građanima bolji životni standard, javne radove, poboljšanje infrastrukture i suzbijanje trgovine drogom i nasilja povezanog s narko-kartelima, prenosi Tanjug.

Nijetov prethodnik Calderon je 2006. objavio nacionalni rat narko-bandama.

U nasilju koje je uslijedilo, do sada je život izgubilo najmanje 60.000 ljudi, a državni obračun sa kartelima otkrio je i brojne bliske veze bandi sa snagama sigurnosti, ali i s političarima. 

Predsjednički mandat u Meksiku je ograničen na šest godina i Ustavom je zabranjen reizbor.

Izvori: Al Jazeera i agencije