Pelosi zatražila pisanje optužnice protiv Trumpa

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi izjavila je u četvrtak da je od Komiteta za pravosuđe zatražila pisanje optužnice protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog “zloupotrebe položaja”.

“Predsjednik nam nije ostavio drugu mogućnost osim da reagiramo na njegov ponovni pokušaj da kompromitira naše izbore u svoju korist”, rekla je Pelosi.

“Tražim od predsjednika Komiteta za pravosuđe Jerrolda Nadlera da pripremi tekst optužnice”, dodala je, prenosi Beta.

Pelosi je, kako navodi Tanjug, američkog predsjednika nazvala “kukavicom” i “okrutnim”, zbog toga što se nije bavio oružanim nasiljem, zaštitom imigranata i klimatskim promjenama, nego je kazao da će o tim pitanjima birači odlučivati na izborima sljedeće godine.

Odgovarajući na pitanje jesu li demokrati vođeni mržnjom prilikom pokretanja procesa opoziva Trumpa, ona je to žestoko demantirala, rekavši da zastupnici obavljaju svoju ustavnu dužnost da spriječe zloupotrebu predsjedničkih ovlasti.

‘Demokrate treba biti sramota’

U nedavnom zvaničnom izvještaju Obavještajnog odbora Zastupničkog doma navodi se da je istragom o opozivu Trumpa prikupljeno mnogo dokaza o “neprimjerenom ponašanju” američkog republikanskog predsjednika.

“Istraga o opozivu pokazala je da se Trump, lično ili preko agenata, unutar i van vlade, miješao u poslove strane države, Ukrajine, u korist svoje kampanje za predsjedničke izbore”, navodi se u izvještaju.

Bijela kuća reagirala je ocjenom da demokrate “treba biti sramota”, kako je izjavila glasnogovornica Stephanie Grisham.

Dodala je da aktuelna administracija “jedva čeka pošteno suđenje u Senatu”, Gornjem domu Kongresa, gdje Trumpovi republikanci imaju većinu.

Izvor: Agencije