Pelosi: Trumpu neće biti dozvoljeno da govori u Kongresu

Pelosi je Trumpu poručila da Predstavnički dom neće razmatrati rezoluciju kojom bi mu bilo dozvoljeno da održi govor sve dok vlada ne bude odblokirana (EPA)

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi je obavijestila američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu neće biti dozvoljeno da održi govor o stanju nacije pred Predstavničkim domom dok djelomična blokada rada vlade ne bude okončana.

U pismu upućenom Trumpu, Pelosi je navela da ga obavještava da Predstavnički dom neće razmatrati rezoluciju kojom bi predsjedniku bilo dozvoljeno da održi taj govor sve dok vlada ne bude odblokirana, javio je Reuters.

Ranije je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u pismu Nancy Pelosi poručio da se raduje govoru o stanju nacije pred Kongresom 29. januara.

“Bilo bi veoma tužno kada govor o stanju nacije ne bi bio održan na vrijeme i, što je još važnije, na pravoj lokaciji”, naveo je Trump u pismu koje je objavila Bijela kuća, prenosi Reuters.

Nancy Pelosi je prethodno zamolila Trumpa da razmotri odlaganje svog govora pred Kongresom i kao razloge za to navela “potencijalne sigurnosne probleme” uslijed djelomične blokade rada vlade.

Predsjednik je u obavezi po Ustavu Kongresu podnijeti godišnji izvještaj o stanju nacije, prenosi agencija.

Djelomična blokada

Američki Senat se u četvrtak treba dogovoriti o tekstu kojim bi se ukinula djelomična blokada rada saveznih organa, koja traje od 22. decembra prošle godine i utječe na ekonomiju i moral velikog broja Amerikanaca, prenio je AFP.

Rad saveznih organa je djelomično blokiran zbog nesuglasica između demokrata u Kongresu i Bijele kuće o finansiranju zida na granici s Meksikom.

Američki predsjednik nekoliko puta je ponovio da neće popustiti i da će nastaviti tražiti 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom u borbi protiv ilegalne imigracije.

Djelomičnom blokadom rada saveznih organa obuhvaćeno je gotovo 800.000 zaposlenih širom SAD, koji su na prinudnom odmoru ili rade bez novčane nadoknade.

Izvor: Agencije