Pelosi: Trump nije iznad zakona

Nancy Pelosi je rekla da će predsjednik Donald Trump biti odgovoran (EPA)

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi rekla je u utorak kako će predsjednik Donald Trump „biti odgovoran“ nakon što je Bijela kuća izvijestila da će odbiti saradnju u istrazi o opozivu koju su demokrate pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a.

„Bijelu kuću treba upozoriti kako će se daljnji napori da se od američkog naroda sakrije istina o predsjednikovoj zlouporabi vlasti smatrati dodatnim dokazom opstrukcije“, izjavila je demokratkinja Pelosi, prenosi Hina.

„Gospodine predsjedniče, niste iznad zakona. Bit ćete odgovorni“, rekla je nakon što je Bijela kuća odbacila kao „neustavnu“ istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa i poručila da odbija surađivati u istrazi.

Pismo na osam stranica, koje je potpisao advokat Bijele kuće Pat Cipollone, poslano je Pelosi, te demokratskim predsjednicima Odbora za obavještajne službe, vanjske poslove i nadzor.

Pelosi tvrdi da je istraga o opozivu ustavna i da u ovom trenutku nije potrebno glasanje Zastupničkog doma Kongresa SAD-a.

Blokirano svjedočenje ambasadora

Bijela kuća tvrdi da su u sve tri istrage o opozivu u američkoj historiji – protiv predsjednika Andrewa Johnsona, Richarda Nixona i Billa Clintona, uključeni glasovi Zastupničkog doma te da bi to trebalo poslužiti kao presedan za opoziv predsjednika Donalda Trumpa.

U pismu se, između ostalog, navodi i da su Trumpu uskraćena osnovna prava na postupanje, poput unakrsnog ispitivanja svjedoka, poziva svjedocima da svjedoče, dobivanja transkripata svjedočenja te pristupa dokazima.

„Sve to krši Ustav, vladavinu prava i svaki prošli presedan“, navodi se u pismu.

Administracija predsjednika Trumpa blokirala je u utorak svjedočenje ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji u Kongresu u sklopu istrage za mogući opoziv predsjednika.

Istraga o mogućem opozivu pokrenuta je nakon optužbi „zviždača“ da je Trump koristio američku vojnu pomoć kako bi mu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obećao da će istražiti Bidena, vodećeg kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke i njegovog sina Huntera koji je bio član upravnog odbora ukrajinske energetske kompanije.

Izvor: Agencije