Pelosi odbija ideju pokretanja Trumpovog opoziva

Nancy Pelosi
Još uvijek je mnogo demokrata, među kojima je i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koji nisu skloni pokretanju procesa opoziva (EPA)

Predsjednica Zastupničkog doma u američkom Kongresu, demokratkinja Nancy Pelosi, umanjila je nade zastupnika sklonih proceduri opoziva predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nakon objave zaključaka posebnog istražitelja Roberta Muellera.

Nakon 22 mjeseca istrage, Mueller je u svom izvješću objavljenom u četvrtak zaključio da nije bilo dosluha Trumpove ekipe s Moskvom tijekom američkih predsjedničkih izbora 2016. godine.

Iako se Trump proglasio potpuno nedužnim, ti zaključci ga nisu oslobodili sumnji za opstrukciju pravosuđa, prenosi Hina.

Potkopavanje istrage

Mueller je tako pokazao da je Trump pokušao potkopati njegovu istragu kada ga je želio smijeniti.

Od tada traju rasprave među demokratima, koji se pitaju opravdavaju li ti zaključci pokretanje procedure opoziva republikanskog predsjednika.

Lijevo krilo i kandidatkinja za predsjedničke izbore Elizabeth Warren drži da je to slučaj.

Kako bi to raspravili, Pelosi je trebala organizirati telefonsku konferenciju s izaslanicima Zastupničkog doma, gdje demokrati imaju većinu.

Taj dom bi bio zadužen glasati o optužnici u sklopu procedure opoziva i nakon toga Senat gdje republikanci imaju većinu.

Predsjednica Zastupničkog doma je upozorila na “beskrupulozono” predsjednikovo ponašanje u pismu upućenom demokratskim zastupnicima.

Različita stajališta

“Iako su naša stajališta različita u vezi potrebe istrage zaključaka Muellerovog izvješća ili izravnog opoziva, svi se slažemo da bismo morali krenuti naprijed i otkriti istinu”, precizirala je.

Ona je zaključila da “oni moraju pokazati Amerikancima da djeluju bez strasti i predrasuda, strogo se oslanjajući na činjenice”.

Demokratski čelnici strahuju da bi mogli zamagliti svoju izbornu poruku prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2020. eksplozivnom procedurom opoziva koja bi propala u republikanskom Senatu.

Izvor: Agencije