Pellegrini ostaje premijer Slovačke

Opozicija htjela ukloniti Pellegrinija jer nije predložio razrješenje državne tajnice Ministarstva pravde nakon informacija o njenoj navodnoj komunikacije sa poduzetnikom koji se tereti da je naredio ubistvo novinara Kuciaka (EPA)

Peter Pellegrini ostat će premijer Slovačke pošto opozicija nije uspjela prikupiti dovoljno glasova za njegov opoziv u Parlamentu, poslije pritiska na Vladu zbog slučaja ubijenog novinara Jana Kuciaka i njegove vjerenice Martine Kusnirove, saznaje TASR, a prenosi Tanjug.

Opozicione stranke htjele su ukloniti Pellegrinija jer on nije predložio da se Monika Jankovska razriješi sa mjesta državnog sekretara Ministarstva pravde, nakon što su se pojavile informacije koje se tiču njene navodne komunikacije sa poduzetnikom koji se tereti da je naredio ubistvo novinara Kuciaka.

Prošlogodišnja ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka, koji je otkrivao slučajeve prevare u koje su bili umiješani političari, i njegove vjerenice Kusnirove izazvala su najveće proteste od pada komunizma 1989. godine u Slovačkoj.

Petorka čeka suđenje

Reuters navodi kako je pet osoba optuženo za ubistvo i čekaju suđenje, a među njima je i navedeni poduzetnik Marian Kocner čije je djelovanje bilo tema Kuciakovih tekstova.

Svi kontakti sa Kocnerom, poznanikom političara raznih stranaka, postali su otrovni u svjetlu optužbi, dodaje ova agencija.

Specijalni tužitelji su prošlog mjeseca objavili kako su uspjeli otkriti desetke hiljada poruka iz Kocnerovog telefona, uključujući i komunikacije sa “predstavnicima državnih tijela i sudstva”.

Izvor: Agencije