Pelješki most vitalni interes: Skupština RS-a podržala Dodikov veto

Dovoljno je bilo da Dodik zagalami na neke zastupnike pa da vladajuća većina odjednom shvati kako je Neum srce Republike Srpske, a Pelješki most njena arterija (AP)

Većinom glasova većom od potrebne dvotrećinske većine, Narodna skupština Republike Srpske (RS) potvrdila je izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Republike Srpske (RS) Milorada Dodika po kojoj je Zaključak Predsjedništva BiH o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, veoma štetan po vitalne interese RS-a.

Taj zaključak je donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, sa dva glasa „za“, članova Željke Komšića i Šefika Džaferovića, i s jednim glasom protiv, aktulenog predsjedavajućeg Milorada Dodik, koji je zatim pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS-a, prenosi Fena.

Nakon što Dodikova izjava potvrđena večeras u Narodnoj skupštini RS-a sa 60 glasova poslanika, zaključak Predsjedništva BiH neće imati učinka. Protiv Dodikove izjave bilo je šest poslanika, a suzdržano šest.

Predsjedništvo BiH je usvojenim zaključcima pozvalo Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da se razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

Dodik smatra da donošenje tog zaključka Predsjedništva BiH „isti dan kada je potpisan Sporazum o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Hrvatsku, nego se indirektno želi ugroziti projekat mosta na Savi kod Gradiške, koji je od vitalnog interesa za RS“.

RS, kako je naveo, nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, posebno kada je u pitanju državna granica, nezavisno od toga da li je u pitanju kopnena ili granica teritorijalnog mora.

Usvojeni zaključci

Uz odluku kojom se potvđuje Dodikova izjava, usvojeni su zaključci klubova poslanika u Narodnoj skupštini SNSD-a, DNS-a, SP-a, PDP, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, u kojima Narodna skupština RS-a traži od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između BiH sa jedne i Hrvatske sa druge strane, posebno na pitanjima izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori na granici s BiH.

U zaključcima se traži konačno utvrđivanja međunarodne granice između BiH i Hrvatske na rijeci Uni, na području Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice.

Insistira se i da Vlada Hrvatske u ugovorenom roku ispoštuje obaveze vezane za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, kao i da Narodna skupština zatraži od srpskih predstavnika na svim nivoima u institucijama BiH da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

U ovim zaključcima se navodi i da Narodna skupština pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova BiH sa Srbijom i Hrvatskom i zahtijeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Cjelodnevnu raspravu u Narodnoj skupštini obilježile su brojne optužbe između Dodika i poslanika PDP-a, odnosno SDS-a, Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića, koji nisu štedili kritike.

Uz Koaliciju Zajedno za BiH i SDS, Stanivuković i Jelena Trivić nisu podržali Dodikovu izjavu, a šef njihovog poslaničkog Kluba Perica Bundalo je rekao da oni imaju lični stav.

Senad Bratić je uime Koalicije „Zajedno za BiH” rekao da nema povrede entitetskog interesa u zaključku Predsjedništva BiH te je ukazao da je cjelodnevna rasprava tokom današnjeg zasjedanja entitetskog parlamenta najmanje vođena o tom pitanju.

Predsjedništvo BiH, kako je rekao, nije protiv gradnje Pelješkog mosta, već traži da se definiše granica, koja nije ratifikovana te pristup otvorenom moru.

Šef Kluba Kluba poslanika SDS-a Nedeljko Glamočak je rekao da je ovo skretanje pažnje s teškog ekonomskog stanja uz nuđenje lažnog patriotizma.

Dodikovi zahtjevi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je u četvrtak od zastupnika u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska da podrže njegov veto na odluku kojom bi bosanskohercegovački državni vrh od Hrvatske tražio prekid gradnje Pelješkog mosta do konačnog dogovora o međudržavnoj granici.

Prema Dodiku, u interesu Bosne i Hercegovine i RS-a je “čuvati dobre odnose sa Hrvatskom”.

Dodik je zatražio održavanje posebne sjednice Skupštine RS-a nakon što je ranije ove sedmice osporio odluku koju su izglasali njegov članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, Željko Komšić i Šefik Džaferović, s nakanom zaustavljanja gradnje Pelješkog mosta dok Bosna i Hercegovina i Hrvatska ne riješe pitanje granice na moru kod Neumskog zaljeva.

Tom je odlukom Hrvatska pozvana odmah obustaviti gradnju mosta te pristupiti “postupku mirenja” odnosno dogovoru o granici, a ukoliko bi to odbila Bosna i Hercegovina bi je tužila Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu.

‘Ugrožen vitalni nacionalni interes’

Dodik je zaključio kako bi stupanje na snagu takve odluke bilo štetno po “vitalni nacionalni interes RS-a”, jer bi stvorila dodatne probleme ne samo u odnosima s Hrvatskom, nego i s Europskom unijom, koja sufinancira gradnju Pelješkog mosta.

“Ovo bi bilo izuzetno destruktivno i štetno po interese cijele Bosne i Hercegovine i, naravno, RS-a”, kazao je Dodik, zatraživši potporu zastupnika u entitetskom parlamentu.

Ustvrdio je kako je “neozbiljan i neodgovoran” pristup ovom pitanju kojeg zagovaraju Komšić i Džaferović, odnosno kako oni pokušavaju zloupotrijebiti činnjenica da je Bosna i Hercegovina pomorska zemlja.

Prema njegovim riječima, izlaz Bosne i Hercegovine na otvoreno more neće biti doveden u pitanje Pelješkim mostom, jer je on 500 metara udaljen od linije razgraničenja između dvije zemlje i gradi se na hrvatskoj teritoriji, pa se stoga Bosna i Hercegovina nema pravo miješati u unutarnja pitanja susjedne države.

Podsjetio je kako je temeljeni interes članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, a Komšić i Džaferović, kako je konstatirao, svojim zaključkom sugeriraju kako i EU krši suvernenitet Bosne i Hercegovine izdvajanjem sredstava za gradnju Pelješkog mosta.

Odlagališta nuklearnog otpada

Dodik tvrdi kako se problematiziranjem gradnje Pelješkog mosta pokušalo omesti projekte poput novog mosta na Savi kod Gradiške, koji je, kako kaže, od vitalnog interesa za RS i Bosnu i Hercegovinu, jer se preko tog pravca odvija polovica prekograničnog prometa s Hrvatskom.

Kazao je kako bi bilo najbolje da se otvorena pitanja u odnosima s Hrvatskom riješe na cjeloviti način, uključujući tu međudržavnu granicu, status imovine tvrtki iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, ali i na problem moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kod Hrvatske Kostajnice.

Prethodno je Džaferović objasnio je da su usvojenim zaključcima pozvali Hrvatsku na obustavljanje radova na izgradnji Pelješkog mosta i rješavanje svih otvorenih pitanja razgovorom.

Bosna i Hercegovina ima pravo na pristup otvorenom moru, podsjetio je on.

“Ukoliko se to ne desi, treba pokrenuti postupak mirenja, kako je predviđeno međunarodnom konvencijom. Ukoliko i to ne uspije, treba pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za prava mora”, kazao je Džaferović.

Prenio je i Dodikovo neslaganje s predloženim zaključcima i pokretanje procedure zaštite vitalnog entitetskog interesa.

“Ukoliko u Narodnoj skupštini RS-a dobije dvotrećinsku većinu, zaključak neće biti usvojen. U suprotnom će biti postupano onako kako je navedeno u zaključku”, pojasnio je Džaferović.

Poručio je da Bosna i Hercegovina “ne traži ništa što nije njeno” te smatra da i “interes RS-a treba biti da Bosna i Hercegovina ima neometan pristup otvorenom moru, u skladu s  Konvencijom o pravu mora Ujedinjenih naroda”.

Izvor: Al Jazeera i agencije